Häggblom och fläderfägring på burk

16 maj, 2022
Kategori:
skogtillbord-blommor-inlagda-maj22

Häggblom och fläderfägring. Två vita, doftande flor att spara på burk. Jag gör vinäger och picklar för smaksensationer. Välkommen in i köket!

Häggen blommar och senare på säsongen tumlar humlorna runt i fläderklasarna. Två spetssirliga skönheter med stor doft. Och den kan man samla in för att njuta under lång tid. Jag lägger in dem på burk helt enkelt.

Häggen får smaksätta en vinäger. Doften fångas tillsammans med en liten bitter ton som påminner om persikokärna. Inte min dagliga spis, men visst har ni känt den specifika tonen som kommer när man gnager det sista av persikan? Inte det. Men tänk mandel, eller bittermandel fast utan skärpan.

Jag älskar den där mycket speciella, lite svårfångade smaktonen, som finns med tydligt i en häggblomsvinäger. Recept och närmare beskrivning hittar du vid länken här.

Än dröjer flädern, men när den blommar skördar jag för att pickla. Jo, det är prio framför saften även om jag säkert gör en flaska eller två av den också. Fläder skiljer sig från många andra blommande buskar och träd. Den saknar beska och den delar generöst sin arom i matlagningen. Smaken är densamma som doften.

Mitt bästa tips är att pickla, och ursprunget till den här idén är kocken Mathias Dahlgren. Jag bockar för en smakmästare och tackar ödmjukast. De små blomklasarna använder jag sen på olika sätt främst i sallader. Receptet hittar du i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Dubbla grillspett - hett tips
Chipsburgare med coleslaw