Inkokt lax med dillmajonnäs

19 juni, 2023
Kategori:
skogtillbord-lax-inkokt-juni23

Inkokt lax med dillmajonnäs – Det doftar sommar. Midsommar. Och husmanskost. Lite gammaldags, men helt rätt. Välkommen in i köket!

En rätt ingen gjort på länge, men ändå med ett tänk som passar nutiden. Min variant går under benämningen inkokt, men tänk bort torr och hård. Det här är en rätt där laxen behåller sin mjällaste struktur och är bara precis genomvarm med en aning, aning rosa mitt. Inte rå bara mjäll och mjuk.

Och inkokt? Jag vet inte ens om den kan kallas det eftersom den heta lagen hälls över rå lax i skivor. Tillagningen sker liksom utanför spisvärmen och den mjuka strukturen finns kvar när fettet stannar i laxen istället för att koka bort.

Smaken är lätt syrlig av vinäger. Där finns också en aning sötma och sälta, men allt utan det lite ettriga som kommer med en 1-2-3-lag. Mild och smakrik skulle jag kalla den.

Inkokt lax 2023 kan man säga. Och helt perfekt till midsommarhelgen förstås.

Inkokt lax med dillmajonnäs

4 personer

600 g filé av lax

Lag

1 gul lök

1 l vatten

½ dl vinäger

1 msk salt

1 msk socker

3 kryddnejlikor

2 kryddpepparkorn

3 lagerblad

dillstjälkar, dillbladen används till majonnäsen

Dillmajonnäs

2 dl majonnäs, gärna egen länk till recept finns nedan

1 rejäl knippa dill

  1. Skär laxen i skivor cirka 1 ½ cm tjocka. Salta lätt och lägg skivorna i en form.
  2. Skala och skiva löken tunt. Lägg den tillsammans med lagens övriga ingredienser i en kastrull och koka upp.
  3. Häll den heta lagen över laxskivorna och sätt plast över formen. Låt stå en halvtimma. Ställ in i kyl eller servera laxen direkt ljummen.
  4. Mixa majonnäsen med dillen.
  5. Servera laxen med dillmajonnäs och en sallad av tunt skivad grön sparris som kokats 30 sekunder. Dessutom lövtunna skivor fänkål, gurka och rädisor. Späda sallatsblad och finhackad gräslök, dill och krasse. Strax innan servering vänds salladen i lite salt, olja och citron.

Vill du göra egen majonnäs som kommer stjäla cirka 30 sekunder av din tid så finns ett recept vid länken här. Kanske tvekar du och tänker att 1-2-3-lagen ändå har sin plats på midsommar så kanske du vill testa min stekta inlagda lax. Recept på den finns här. Allt gott hälsar Kat : )

Midsommarmat i massor
Midsommar med gurk- och dillsill