Midsommar med gurk- och dillsill

18 juni, 2023
Kategori:
skogtillbord-midsommarsill-juni23

Gurk- och dillsill – Lätt och fräscht på midsommarbuffén. Och egentligen en självklar kombo. Alla trivs i en 1-2-3-lag. Välkommen in i köket!

Varför har jag inte tänkt på det här förut? Lagen som passar gurkan, löken, sillen och dillen. Det är klart att de kan funka tillsammans i en inläggning. De kommer att komplettera varandra och ingen tar udden av de andra. Ytterligare skjuts får lagen av citron och senapsfrö.

1-2-3-lag är en klassisk inläggningslag som används till allt möjligt. Tänk pressgurka, picklad lök och sill såklart. Lagen har fått ett uppsving med den picklade löken som verkligen klivit in som ett vardagstillbehör. Det började med hamburgare, men nu används den till allt möjligt. Löken blir mjuk och sötsyrlig och vill du kika på recept så finns det vid länken här. Typiskt svenska smaker för övrigt, kombinationen ättika och socker.

1-2-3 är ett namn men också ett recept i sig. Det betyder helt enkelt att lagen blandas av en del ättika (12 %), två delar socker och tre delar vatten. Lagen kokas för att sockret ska lösa sig, men ska kylas helt innan den hälls ner i sillburken.

Jag använder sill som är färdig för inläggning. Urvattnad och klar. Den brukar kallas för 5-minuterssill och väljer du att jobba med någon annan variant så glöm inte kolla om den måste vattnas ur först. Missar man det blir inläggningen ettersalt.

Gurk- och dillsill

1 dl ättika (12%)

2 dl socker

3 dl vatten

1 tsk gult senapsfrö

1 tsk salt

½ citron, saften

200 g sill klar för inläggning

½ gurka

1 knippa dill

1 – 2 små färska lökar

1 vitlöksklyfta, kan uteslutas

½ citron

  1. Häll ättika socker och vatten i en kastrull tillsammans med senapsfrö och salt. Koka upp lagen. Ta kastrullen från värmen och pressa i citronen. Ställ lagen i kyl för att svalna helt.
  2. Skär de hela sillfiléerna i bitar.
  3. Skär gurkan i stavar. Skär ner dillen med stjälk och allt. Dela de färska knipplökarna i klyftor.
  4. Skiva vitlöken om du vill ha med den. Skär skivor av citronen.
  5. Varva sill, gurka, dill, lök och citron i en glasburk. Häll över den kalla lagen som ska täcka sillen och ställ burken i kyl 12 timmar.

Bredvid den klara friska gurk- och dillsillen kommer jag ställa fram en matjessill på yogurtbädd. Brynt smör till den och massor av dill och gräslök. Recept på den hittar du här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Inkokt lax med dillmajonnäs
Dilldressing till potatissallad