Matjessill på grönprickig yoghurtbädd

15 juni, 2022
Kategori:
skogtillbord-matjessill- yoghurtbädd-juni22

Matjessill på grönprickig yoghurtbädd! Vad tror ni? Och brynt smör ringlat över det. Jag tror! En midsommardröm. Välkommen in i köket!

Årets matjesvariant är en nästanklassiker. Man känner igen den, men ändå inte. Jag byter gräddfilen mot tjock yoghurt, väljer den ryska som är ännu lite krämigare med en mild fin syrlighet. Den får smak av dill och en aning vitlök.

Brer ut den grönprickiga yoghurten på ett fat, matjessillen över den och sedan ringlar jag på brynt smör. Sist riktigt finskuren gräslök. Så fint. Så väldigt gott.

Till ångande nykokt potatis eller hårt bröd. Knäcke, gärna lite rostat.

Och såhär går det till.

Matjessill på grönprickig yoghurtbädd

4 personer

  • 1 knippa dill
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ dl rapsolja
  • salt
  • 2 dl rysk yoghurt
  • 2 förpackningar matjessill á 200 g
  • 25 g smör
  • 1 knippa gräslök
  1. Mixa dill, vitlök och olja med en nypa salt. Bred ut på ett fat.
  2. Häll upp sillen i ett durkslag och låt den rinna av. Har du hela matjesfiléer ska de skäras i bitar. Lägg upp bitarna på yoghurtbädden.
  3. Skär gräslöken fint. Bryn smöret och ringla det över fatet. Strö över den skurna löken.
  4. Servera genast med ångande varm färskpotatis.

Vill du ha andra sillidéer så finns ett inlägg om sill i dill vid länken här och ett som jag kallat matjes – extra allt i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Årets jordgubbstårta
Honung - guld i maten