Årets jordgubbstårta

17 juni, 2022
Kategori:
skogtillbord-jordgubbstårta-mazarinbotten-juni22

Årets jordgubbstårta – eller kanske snarare en tårtkaka. På en mazarinbotten brer jag vaniljkräm och grädde innan jordgubbarna kröner verket. Välkommen in i köket!

Mandel, vanilj, grädde och jordgubbar. Vad kan gå fel? De är som gjorda för varandra. Och dessutom så enkelt. Det mesta förberett i god tid innan grodorna dansar runt sommarblomstriga stänger.

Mazarinbottnen står i kylen vid sidan av vaniljkrämen. Kvar är gräddvispning och att kvickt skära upp jordgubbarna. Lätt som en plätt.

Men enkelt är ofta sammankopplat med omsorgsfullt. Grädden ska vara perfekt vispad, eller hur!? Bäst blir vispet om grädden är riktigt kall och om den vispas långsamt. Låg växel på elvispen eller ännu bättre handvispad. Och var uppmärksam. Sluta precis innan du tror att den är klar så slipper du grynig grädde.

Årets jordgubbstårta med mazarinbotten

Mazarinbotten

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 300 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 1 ½ dl socker
  • 1 dl vetemjöl

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 2 ½ dl mjölk
  • ¾ dl socker
  • 4 äggulor
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 40 g smör

På toppen

  • vispgrädde
  • 1 – 1 ½ l jordgubbar
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg det rumsvarma smöret i en skål och riv ner mandelmassan grovt. Knäck i äggen och häll på sockret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
  2. Häll på vetemjölet och kör vispen några sekunder tills allt blandats. Snabbt, snabbt inget gluten ska bildas. Bred ut smeten i en smörad och eventuellt fordrad springform. Grädda cirka 30 minuter tills kakan börjar få färg.
  3. Ta ut och låt svalna. Bottnen kan gärna stå i kyl över natten.
  4. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
  5. Vispa ihop socker, äggulor och maizenamjöl. Häll den heta mjölken över äggblandningen, rör om och häll tillbaka allt i kastrullen. Låt krämen gå på medelvärme och rör hela tiden medan krämen tjocknar. Ta från värmen och rör i smöret.
  6. Häll upp krämen i en skål och täck ytan med en plastfolie så bildas ingen hinna på ytan. Ställ i kyl.
  7. När kakan ska serveras är det dags att vispa grädde och skära jordgubbar. Jag kvartade mina, men du bestämmer mängd och hur de ska skäras och läggas.
  8. Bred vaniljkrämen över mazarinbotten. Bred sedan ett generöst lager grädde över krämen. Ett alternativ är att försiktigt vända ihop vaniljkräm och grädde, men jag gillar att de är var för sig. Lägg på jordgubbarna och spritsa eventuellt några gräddtoppar över tårtan.

Förra året fick midsommarfirandet en pinocchiotårta som grande final. Vill du ha receptet så finns det vid länken här. Ingen midsommar utan sill och jag har gjort en variant på den klassiska matjessillen. Recept i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Karréspett med rabarberglaze
Matjessill på grönprickig yoghurtbädd