Pinocchiotårta en midsommardröm

24 juni, 2021
Kategori:
skogtillbord-pinocchiotårta-juni21

Pinocchiotårta – marängsmet bakad över en sockerkaksdeg. Grädde och riktigt mycket jordgubbar. Inga konstigheter, enkelt och så gott! En oöverträffad sommartårta. Välkommen in i köket!

Ett kärt barn som många gör anspråk på, Pinocchiotårta eller Glömmingetårta eller Brittatårta eller Toretårta. Samma sak och alltid lika god.

Principen är enkel, men det finns ett moment som brukar förvirra. Ska marängen verkligen bres direkt på den ogräddade sockerkaksmeten? Ja, just så ska det vara.

Sedan är det bara att grädda alltihop och dela det avsvalnade kaksjoket. För att sedan fylla med vispad grädde och jordgubbar. Och upprepa samma sak på toppen, vispad grädde och jordgubbar.

Perfekt vispad grädde är en konst och mina bästa trick är att jobba med riktigt kall grädde och en iskall skål. Ställ gärna skålen i frysen minst 15 min, gärna mer. Lägg förresten in grädden också några minuter.

Börja vispa långsamt innan du ökar hastigheten. Och sluta vid lättvispat, när vispen börjar lämna tydliga spår i grädden. Jag skivar jordgubbarna, men tillsätter inget extra socker.

Pinocciotårta

  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 ½ dl socker
  • 5 äggulor, vitorna sparas till marängen
  • ¾ dl mjölk
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 ½ tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Maräng

  • 5 äggvitor
  • 2 ½ dl socker

Fyll med

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 ½ – 2 liter jordgubbar

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 140 grader varmluft, eller 150 grader över- + undervärme.
  2. Vispa ihop smör och socker till en jämn smet. Vispa i äggulorna en och en. Fortsätt vispa i mjölken.
  3. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver så att det inte finns några klumpar. Vänd ner i äggsmeten. Bred ut på ett bakplåtspapper på plåt.
  4. Vispa äggvitor och socker tills du har en glänsande maräng som bildar toppar när du lyfter upp vispen. Skålen ska kunna vändas upp och ner. Bred blandningen i ett jämnt lager över kaksmeten. Grädda i ugnen 25 – 30 minuter. Låt svalna.
  5. Vispa grädden och skiva jordgubbarna. Dela bottnen i två delar. Strax innan servering lägger du ett lager grädde och jordgubbar över ena halvan. Lägg på den andra bottenbiten och fortsätt med ett lager grädde och jordgubbar på toppen.

Vill du ha mer inspiration till dina midsommarjordgubbar så kika på en tårtvariant här, eller på mitt pannacottarecept som finns på land.se Allt gott! Hälsar Kat : )

Frasigt stekt strömming - sommarhusman
Matjessillmacka till midsommar