Matjessillmacka till midsommar

23 juni, 2021
Kategori:
skogtillbord-matjessillmacka-midsommar-juni21

Matjessillmacka – här talar sillen och dillen midsommarens språk. Enkelt, rakt på sak och alldeles underbart. Välkommen in i köket!

Midsommar, immigt ölglas och en matjessillmacka. Den kan med fördel intas innan eller efter själva festen. Eller dagen efter. På solvarm trappa. Eller brygga.

Jag tycker oftast att matjessillen klarar sig på egen hand. Vill ha den ren. Inte alltför piffad. På själva festbordet kommer den serveras som den är tillsammans med ångande potatis, massor med dill och gräslök och gräddfil. Men som alltid efter större helger kommer kylen fyllas med rester och då är det läge för specialare.

Den här mackan innehåller i princip samma ingredienser som en matjessilltårta, men i en mycket enklare tappning. Klart på några få minuter. Och låt inte midsommar vara gränsen. Den platsar när som helst sommaren lång.

Matjessillmacka

4 personer

  • 4 skivor kavring
  • 2 filéer matjessill
  • 4 kokta, kalla färskpotatisar
  • 2 hårdkokta ägg
  • 1 knippa gräslök
  • 1 knippa dill
  • 2 msk majonnäs
  • 2 msk gräddfil

Eventuellt tillbehör

  • forell- eller löjrom

Gör såhär

  1. Bred kavringskivorna med smör på alla sidor och stek dem till fin färg.
  2. Skär matjessill och potatis i fina små tärningar. Riv äggen på rivjärnets grova sida.
  3. Skär gräslök och dill fint.
  4. Lägg sill, potatis, ägg, gräslök och dill i en skål. Blanda ner majonnäsen.
  5. Fördela blandningen över brödskivorna. Strö över lite extra dill och gräslök. Klicka på gräddfilen och eventuellt en sked forell- eller löjrom.

Lika enkelt som gott. Har du lax på midsommarbordets önskelista, men känner dig lite osäker på vad så har jag två enkla, mycket goda rätter du kan kika på vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Pinocchiotårta en midsommardröm
Duo i midsommarlax