Duo i midsommarlax

22 juni, 2021
skogtillbord-midsommarlax-juni 21

Midsommarlax – två sommarfavoriter i repris. Lätta, vackra och delikata till de somrigaste av smaker, ångande nykokt potatis och hackad dill. Välkommen in i köket!

Sill, jamen självklart, men jag vill addera lax där på toppen bland de bästa. Här kommer två förslag på laxrätter. Eller i den ena är det egentligen såsen som är själva grejen, äggkräm. Jag önskar jag kunde presentera den här såsen med en elegantare titel, men nu heter den så.

Idén är inte min, jag har sett den i lite olika sällskap hos ett par av landets allra bästa kockar, Mathias Dahlgren och Tom Sjöstedt. Heder år kreatören. Min uppgift är att sprida vidare och jag serverar den här tillsammans med varmrökt lax. En fullträff!

Receptet på en av sommarens bästa kalla såser, äggkräm, hittar du vid länken här.

Den finns faktiskt med i en annan lyckad kombination med rödbetor och pepparrot vid länken här.

Sedan har vi den stekta inlagda laxen. Jag återkommer till den om och omigen, och det finns skäl till det. Ni får inte missa för den är så god!

Själv älskar jag stekt inlagd strömming, men barnen står ståndaktigt emot. Som en kompromiss testade jag med stekt lax eftersom det är populärt och det funkade. Nu står den här laxen på bordet alla stora helger och den är verkligen älskad. Inte minst som rest på knäckemacka med en klick majonnäs och massor med dill.

Mitt recept på stekt inlagd lax hittar du vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Matjessillmacka till midsommar
Jordgubbssallad - ovanligt gott