Honung – guld i maten

13 juni, 2022
Kategori:
skogtillbord-honung-juni22

Honung – nu går slungorna för årets första skörd. Bina har varit försommarflitiga de gyllne dropparna ska äntligen användas. Välkommen in i köket!

Sötare än socker och smakrikare. I alla fall om man använder den på rätt sätt. För mig är honung en smaksak. Bak och sötsaker är inte så vanliga i mitt kök, men den lilla touchen av det söta vill jag gärna ha. Här kommer några av mina honungstips.

Honung – blandade småtips

Mitt första tips är självklart: Använd honungen rakt upp och ner. På nyrostat bröd, eller rostat knäckebröd. Jo, det blir så mycket godare efter en liten stund i rosten, sprödare, smakrikare. Här kommer smaken fram på bästa sätt och olikheterna. Bli en konässör och lär dig skillnaden på maskros-, lind-, raps-, och ljunghonung.

Nästa Rakt-upp-och- nertips tips är att använda honung är till alla former av frukt och bär. Prova till stekt persika som i inlägget här. Ni måste också prova att rosta bovete med honung och äta till bär och yoghurt. Recept finns här.

Sött är en av grundsmakerna som kan balansera de andra. Ta udden av syran i en tomatsås, eller dämpa beskan i ugnsrostade rödbetor. Ett uns honung i vinägretten gör också susen. Recept på en fin ljus örtdressing har du här. Och ja, vad många än säger samma sak gäller rödvinssås, men bara en aning. Prova också min jordgubbssallad med honung, ost och svartpeppar. Låter galet, men testa får ni se. Recept vid länken här.

skogtillbord-honung-juni22
Honung lyfter och balanserar smaker. Vinägretten får en rundare ton och i jordgubbssalladen samsas den med bärsötma och ostsälta. Recept i länkar nedan.

Lyft andra smaker med honungens sötma. En liten klick i köttfärssåsen möter sältan perfekt liksom i grytan. Honungsrostade morötter med chevrekräm är ljuvligt och ett bevis på att sött och salt är goda vänner. Honungskaramelliserad mandel med flingsalt är ett annat. Morötterna hittar du vid länken här.

Karamellisera med honung, men var beredd på att den bränner vid lägre temperatur än socker. Vill du ha den i en marinad vid grillen ska råvaran bara få färg innan den placeras på indirekt värme utan grillkol under. Eller gör en glaze som penslas på som sista moment. Honungen är lättjobbad eftersom den är lätt att röra ut i en glaze, vinägrett eller i en kall sås.

Den som vill byta socker mot honung i ett recept kan räkna med att 1 dl socker motsvarar ungefär ½ dl honung. Det är inget precist mått eftersom honung innehåller en del vatten och inte beter sig som socker. Den håller i burken hur länge som helst, men har inte sockrets konserverande förmåga i exempelvis sylt och marmelad. Dessutom tappar den smaken om den hettas upp för mycket under lång tid. Vill du ha den rinnande för att ringla över en sallad eller en bit ost kan den värmas till 35 – 40 grader med alla aromer i behåll.

Skaran av riktigt såta smakkamrater är brokig. Vad sägs om bacon, senap, ingefära, mandel, fänkål, rosmarin, citron, chili, ost….osv

Nu surrar jag ut på kolonilotten. Allt gott! Kat : )

Matjessill på grönprickig yoghurtbädd
Studentbuffé - friheten hägrar