Julgröt – Två favoriter i repris

20 december, 2020
Kategori:
skogtillbord-julgröt-repris-dec20

Återvinning i receptmappen. Här presenteras: Julgröt – Två favoriter i repris. Ugnsbakad risgrynsgröt och saffransgröt. Bästa juliga recepten som ingen får missa. Välkommen in i julköket!

Om jag tvunget fick välja en rätt med särskilt stor julkänsla så ligger gröten bra till. Vi kör den som julfrukost tillsammans med vörtbröd, skinka, senap, pastej, knäcke, fikonmarmelad och goda ostar.

Ett änglaspel försöker överrösta småbarnen och tända ljus är enda skimrande ljuskällan. Gröten doftar och det puffas kanel och ringlas sirap. En av julens bästa stunder. Särskilt sedan jag började ugnsbaka gröten. Det blir så mycket bättre. Så mycket enklare. Och aldrig någonsin bottenbränt.

Saffransgröt är en skapelse som brukar återkomma som lunch under juldagarna. Och särskilt bra är att den bygger på rester av risgrynsgröt. Ett win-winrecept. Ett tips är att servera den som efterrätt till grönkålssoppa. Klockren kombo!

Julgröt – Två favoriter i repris

Risgrynsgröt i ugn

  • 3 dl grötris
  • 6 dl vatten
  • 8 dl mjölk
  • 1 hel kanelstång
  • ½ dl socker
  • 1 tsk salt
  • 1 dl grädde
  • 1 rejäl klick smör

Till servering

  • mjölk
  • ljus sirap eller socker
  • kanel

Gör såhär

  1. Värm upp ugnen till 100 grader. Plocka fram en gryta som klarar att stå i ugnen. Ställ den först ovanpå spisen, häll i ris och vatten. Koka upp och låt småbubbla.
  2. I en annan kastrull kokar du upp mjölk, kanel, socker och salt. När riset kokat 10 minuter rör du i mjölkblandningen, lägger locket på grytan och ställer den i ugnen.
  3. Räkna med att det tar ungefär två timmar innan vätskan varsamt kokat in och gröten börjar få fin konsistens. Jag tog ut grytan ett par gånger under tiden och rörde ett varv, men jag tror inte det behövs.
  4. Vispa grädden. Ta ut gröten och rör i en generös smörklick. Avsluta med att röra i grädden. Servera med kall mjölk, sirap eller socker och kanel.

Julens saffransgröt

6 personer

  • 500 g risgrynsgröt
  • ¾ dl hel mandel
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 0,5 g saffran, ett paket
  • ½ dl socker
  • en nypa salt

Tillbehör

  • sylt, drottning är gott, hallon/blåbär
  • vispad grädde

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Flisa eller grovhacka mandeln. Lägg undan lite som ska strös över på slutet.
  2. Blanda gröt, mandel, ägg, grädde, saffran, socker och salt.
  3. Smörj en form.  Inte för stor, jag tycker att gröten blir bäst om den får formen av en ostkaka. Inte för tunn alltså. Häll i smeten och strö den sparade mandeln överst.
  4. Grädda i ugnen ungefär 20 minuter. Det beror lite på hur tjock den är, men gör ett stickprov. Stickan ska inte vara kladdig, men nästan. Gröten får inte bli torr och ska samtidigt vara helt tillagad. Addera känsla till receptet.
  5. Ät ljummen med sylt och vispad grädde. Perfekt juldessert!

Är du på jakt efter recept att fylla ditt julbord med så vill jag föreslå en kanongod rödbetssill med pepparrot, ett juldoftande supermört spjäll, min västerbottensostpaj och två sorters underbara julbordslaxar. Allt gott! Hälsar Kat : )

Älgköttbullar och svampomelett
Laxfavoriter till julbordet