Kanelbullekladdkaka – Så gott som det låter!
En kort intensiv kris. Ingen jäst. Alla ingredienser utom en. Den viktigaste. Hög förväntan om doften av nybakade bullar faller pladask, men bara en liten stund. Tills jag minns en kaka. Vi tänker om och skapar sommarens fikahit, kanelbullekladdkaka! Välkommen in i köket!
Alltså den här! För dig som älskar kanelbullar, kladdkaka och sötsaker för det är en sockerbomb. Receptet är en utveckling av någon annans. Vems? Vet ej och det har gått genom flera led innan det hamnade hos mig. Jag fick det av Nini som fått det av…, som i sin tur…ja, ni vet hur det är med recept. De vandrar.
Några tillägg har jag gjort. Lite extrajobb, men väl värt. Jag karamelliserade mandlar med lite salt. Bra smaker och ett härligt crunch som bryter det ljuvligt kladdiga. Jag la dessutom till lite riven mandelmassa eftersom jag tänkt ha det till fyllning i bullarna som inte blev.
Vill du kika på recept på supergoda vanliga kanelbullar så klicka på blå länken här. Riktiga höjdarbuller! Där finns också bulltips och råd från landets mästerbagare. Bra saker att veta inför bullbaket.
Men idag blir det kladdkaka. Definitionen varierar. Är kladdig på gränsen till rinnande eller inte? Vi har olika preferenser och dessutom olika ugnar. Kakan blir sig inte alltid lik för att ugnarna inte är identiska, men den här varianten var lite gungig när jag tog den ur ugnen.
Första omgången vi åt, när kakan fortfarande var ljummen var rejält kladdig, med lite knäckig yta. Det som blev kvar stoppade jag i frysen en stund, ungefär tjugo minuter i väntan på fler fikasugna och då blev den kladdig, men fast om ni förstår. Galet gott hursomhelst.
Jag tillhör de som vill ha mycket kardemumma i kanelbullarna. Men man måste använda hel kardemumma och mortla rätt grovt. Mald blir inte alls samma sak.
Kakan går att äta precis som den är, men visst är det gott med lättvispad grädde till, eller vaniljglass om du ska äta den ljummen.
Inget att vänta på såhär går det till:
Kanelbullekladdkaka
- 200 gram smör
- 2 ½ dl vetemjöl
- 2 ½ dl socker
- 2 msk kardemummakärnor, grovt mortlade
- 4 ägg
- 100 gram grovriven mandelmassa
Kanelrippel
- 50 gram smör
- 2 msk socker
- 1 ½ msk kanel
Mandelcrunch
- ¾ dl hela mandlar
- 2 msk socker
- en nypa salt
Gör såhär
- Sätt ugnen på 175 grader. Fäst ett bakplåtspapper i botten på en springform.
- Nästa steg är mandeln som behöver lite tid att svalna. Halvera mandlarna på längden. Värm upp en panna och lägg i mandlarna som ska rostas lätt. Häll på sockret och sänk eventuellt värmen så att det inte bränns. En nypa salt på och rör om. Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper när de är gyllne och täckta av karamell.
- Smält smöret till kakan.
- Blanda vetemjöl, socker och kardemumma. Rör ihop med smör och äggen ett i taget. Blanda till sist i mandelmassan. Häll upp i formen.
- Smält smör till fyllningen. Blanda i socker och kanel. Rippla ner i smeten och dra eventuellt en gaffel genom för ett slarvigt mönster och fördelad smak. Strössla mandeln över och sätt in i ugnen.
- Min fick stå exakt 25 minuter och då var den lite gungig och kladdig. Den blir fastare när den svalnar. Servera med grädde eller glass och frys eventuellt en kort, liten stund om du vill ha den konfektigt fast med kladdkänsla.
Jag gjorde tidigare under sommaren ett misslyckat bak som blev en mycket lyckad kladdkaka. Kika gärna här på min rabarber-tosca-kaka.
Jag tror faktiskt att kladdkakan är ett svenskt påhitt. När jag letar engelska recept så heter de ofta något med ”swedish sticky cake”. Är det någon som vet? Undrar Kat : )
0 kommentarer