Kära majrova – välkommen tillbaka!

5 juli, 2020
skogtillbord-råvara-majrova-juni20

Vi är inte så många som gör det, odlar majrova. Köperovor kan verkligen vara det tristaste som finns, men nyskördade! Åh, spröda och smakrika. Riktiga små läckerbitar! Välkommen in i köket!

Det här är en grönsak vi ska ta tillbaka. Den fanns i svenska kök från 1600-talet och försvann under mitten av 1900-talet när rovor kanske klassades som gammaldags och bonnigt. Nu har de en renässans och jag är inte sen att hänga på.

På bara några veckor har mina frön blivit vackert lilahövdade små rovor. Jag är tuff mot dem. De får inte ett ögonblick på sig att växa till sig mer än absolut nödvändigt. Så fort de fått ett omfång på fem, sex centimeter runtom är jag där och rycker upp dem.

Rovor kan bli lite träiga och torra, särskilt om de får ligga och vänta på tillagning, men nyskördade är de en jordens gåva.

Smaken är milt kålaktig, lite som en snäll kålrot och visst kan jag ana en liten touch av rädisa. Eller är det rättika? De är spröda och mycket användbara. Majrovor kan absolut ätas råa. Tunt skivade, gärna mandolinfint, blir knisprigt och gott i en sallad. Eller gör en majroveslaw. Tändsticksfint strimlade som binds ihop av en krämig sås. När jag tänker på saken kan de säkert funka i asiatiska rätter där rättika är vanligt.

Hastigt kokta majrovor ska ni absolut testa, med en klick smör och ett gott kryddsalt. Eller ugnsbakade. Eller blixtsnabbt stekta. De är lika lättlagade som de är lättodlade.

Till majrovor passar mejeriprodukter, smör och grädde är givet. Olivolja är gott och när vi ändå är inne på feta saker slår jag ett slag för bacon. Jag använder nästan alltid bacon som krydda snarare än som eget livsmedel. En eller ett par knaperstekta skivor som hackas till strössel är fint till mycket.

Citron! En av majrovans allra bästa smakkamrater. Och den kommer med i dagens recept. Jag körde dessutom i en rejäl knippa finskuren dill och mmm, gott!

Lättstekt majrova med gräddig citrondressing

 • 4 – 5 små rovor, 400 g

Dressing

 • 1 äggula
 • 2 tsk dijonsenap
 • 1 msk raps- eller olivolja
 • 1 liten citron, saften
 • ¾ dl grädde
 • salt
 • 1 knippa dill

Gör såhär

 1. Ansa majrovorna. Är de nyskördade och späda behöver de inte skalas. Skär i klyftor, salta och stek lätt i smör.
 2. Vispa ihop äggula, dijon, och olja. Häll ner citronsaften och rör i grädden. Smaka av med salt.
 3. Skär dillen fint och rör ner den i dressingen. Vänd majrovorna i dressingen och lägg upp på fat. Vi åt senaste omgången till filéer av stekt panerad abborre. Somrigt och så fantastiskt gott!

Nu har många fröfirmor rea och än är det inte för sent. Så nu och skörda i slutet av augusti! Majrova finns i flera varianter och sorten jag odlar i år heter Clovis F1. Bladen är älskade av jordloppor så jag odlar i pallkrage och täcker mina rovor med en väv. Allt gott! Hälsar Kat : )

Surdegsbröd - sommarfavoriten
Picklade fläderblommor