Kärleksmumskladdkaka – fikadags!
Kärleksmumskladdkaka! När ett plus ett blir minst tre, eller fyra gånger så bra som delarna var och en för sig. Här har ni en favoritfika. Välkommen in i köket!
En liten stund kände jag mig genial. Vilken idé! Målet var öppet. Och jag var först på bollen. En oslagbar kombination, två älskade kakor i en och samma skapelse. Kärleksmums och kladdkaka!
Men nja, google tog udden av mållyckan. Först var jag ju definitivt inte. Tanken är hur som helst riktigt bra. Faktum är att det här är en alldeles ovanligt underbar kaka. Nästan som en blandning av kaka och godisbit. Den känns mer avancerad än den är och lite lyxig.
I vanlig ordning gäller det att få till en bra chokladig kladdkaka. Har du en variant som alltid lyckas kan du köra på den. Receptet jag använder brukar bli perfekt men det finns fallgropar som gäller för alla kladdkakor.
Duktiga konditorn Mia Öhrn, som för övrigt skrivit en bok på temat kladdkakor, tipsar och såhär säger hon.
Kladdkaka – bästa tipsen
- Mängden mjöl får inte bli för stor. Lätt hänt när man mäter i dl. Väg gärna och räkna med att 1 dl vetemjöl = 60 g. Utan tillgång till våg är det bättre att hälla upp mjöl i måttet istället för att skopa.
- Storleken på formen har betydelse för tiden i ugnen. Större form ger tunnare kaka som blir klar snabbare.
- Lär känna din ugn. Ugnar skiljer sig åt och det kan diffa på några grader hit eller dit. Bäst för kladdkaka och andra saftiga kakor är vanlig ugnsvärme, varmluft passar andra bak.
- Vill du ändra i receptet så kan det få konsekvenser. Mer kakao kommer exempelvis att göra kakan torrare.
- Ytterligare en viktig detalj är att vispat inte är gäller för kladdkaka. Här är luftigt inte rätta tekniken. Rör istället ihop smeten. Jag brukar sikta i mjölet för att undvika klumpar som kräver att man plockar fram vispen.
Det här är ett enkelt recept utan fina chokladsorter. Kakao fungerar fint både i kakan och i toppingen. Jag har helt enkelt lagt ihop två beprövade recept till ett och resultatet är gudomligt. Den kan förstås ätas ljummen och kladdig, men jag låter den stå i kyl minst ett par timmar eller ännu hellre över natten så att den blir fast och nästan lite seg i konsistensen.
Till baket använder jag en springform med en diameter på 22 cm. I botten klämmer jag fast ett bakplåtspapper mest för att enkelt kunna flytta kakan från formen till ett annat fat.
Till verket. Nu bakar vi!
Kärleksmumskladdkaka
- 150 g smör
- 3 dl råsocker
- 1 dl kakao
- ½ tsk äkta vaniljpulver
- ½ tsk salt
- 3 ägg
- 2 ½ dl mjöl
Topping
- 75 g smör
- ½ dl stark kaffe, gärna espresso
- 4 ½ dl florsocker
- ½ dl kakao
- 1 ½ msk vaniljsocker
- cirka ¾ dl kokosflingor
Gör såhär
- Sätt ugnen på 200 grader utan varmluft. Smält smöret i en kastrull stor nog att blanda alla ingredienserna i. Ta från värmen och låt svalna något.
- Rör ner socker, kakao, vaniljpulver och salt. Rör sedan i äggen och kom ihåg att inte vispa.
- Sikta ner vetemjölet samtidigt som du rör smeten helt slät. Fördela i formen och sätt in i ugnen 15 – 18 minuter. Ta ut kakan som får stå och svalna några minuter samtidigt som du rör ihop toppingen.
- Smält smör till kärleksmums-topping. Ta från värmen och rör i kaffe, florsocker, kakao och vaniljsocker.
- Bred toppingen över den varma kakan. Strö kokos över och kyl, minst ett par timmar, ännu hellre fler. Alternativt, ät den ljummen och superkladdig.
Vill du kanske också testa en brownie med chokladganach så kan du kika vid länken här. Ingredienslistan bjuder på spännande överraskningar, men låt dig inte hejdas. En helt fantastisk kaka! Och vill du prova en kladdkaka med Mia Öhrn som skapare så kan jag rekommendera en lakritskladdkaka som finns vid länken här.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer