Ostkräm till rostade morötter

15 juli, 2019
skogtillbord-chevrekräm-morötter-juli19

Skörden är igång. Morotslandet levererar och jag är mitt i ett morotsflow. Det är storproduktion av nya morotsrätter och idag serveras: Ostkräm till rostade morötter. Välkommen in i köket!

Morotsodling är ingen barnlek. De tar veckor på sig att ens synas efter sådd och innan de är ätbara väntar en hel evighet. Jobbet däremellan handlar om att gallra och att förfasa sig över morotsflugor.

Men nu är det banne mig dags. Allt är förlåtet och de är inte bara goda utan dessutom skitsnygga. I år har jag satsat lite extra på att tänka nytt. Morötter har definitivt förutsättningar att bli till hela rätter snarare än att stå lite vid sidan om som en måste-grönsak.

De klarar mötet med alla möjliga smaker och nu, när de är nyskördade och späda har de kvar all sötma som med lagring kan tona ut i en viss beska. De är helt enkelt på topp.

skogtillbord-chevrekräm-morötter-juli19
Jag har kommit in i ett morotsflow. De har så mycket större potential än att bara serveras lättkokta, lite vid sidan. Förutom dagens rätt” Ostkräm till rostade morötter har här bjudits på ”Gräddkokta morötter med dilldoft” och ”Ugnsrostade morötter med dillsmör och strössel”. Vad säger ni? Kan det vara något?

Jag har tidigare lagt ut ett inlägg om dilldoftande, gräddkokta morötter som du hittar vid länken här och ett där rötterna ugnsrostas och serveras med dillsmör och strössel som finns här. Bägge dessa är liksom dagens rätt lättlagade kreationer som kan sällskapa med det mesta.

Bra både som del i en buffé eller till en middag. Passar exempelvis små fina kalvfärsbiffar, en panerad nystekt abborre eller till grillat. Känns det överambitiöst så funkar de lika bra till något superenkelt. Varför inte ägg i någon form, en omelett kanske?

Ostkräm till rostade morötter

  • 1 knippa morötter, cirka 500 g
  • 2 dl rysk yoghurt eller liknande
  • 150 g mjuk getost (Chevre), fetaost eller liknande
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • ½ citron, skalet
  • 1 msk finskuren gräslök

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba eller skala morötterna. Dela dem på längden. Lägg i ugnsform. Ringla över lite olja, salta lätt och vänd runt. Rosta i ugnen tills de får fin färg.
  2. Blanda yoghurt, ost, pressad vitlök. Krämen kan mixas kort för att bli helt slät. Bred ut krämen som en bädd på ett fat. Tvätta citronen noga och riv skalet av halva. Strö rivet över ostkrämen.
  3. Lägg på morötterna och strö till sist över finskuren gräslök eller lökblast. Servera som en del av en buffé eller som tillbehör vid grillen. Passar fint till kött, fisk eller till vegogrillat.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Sommarlax - stekt och inlagd
Kärleksmumskladdkaka - fikadags!