Krämig majs – Nachons bästa sällskap

22 september, 2023
skogtillbord-majs-krämig-sept23

Krämig majs, mer känt som creamed corn. Milt, sött och kryddigt för den som önskar. Till nachobrickan eller grillkvällen. Välkommen in i köket!

När majsen är i toppform är det dags. Och det ska helst vara färska kolvar. Söt och mjölkig är tecknet. Då är det dags för nachobricka.

Majsen ska skördas när kornen spricker när man trycker på dem. Guldgula på ytan med ett innehåll av vit sötklibbig vätska. Den som odlar själv vet att tiden för skörd är relativt kort. Väntar man för länge blir kornen hårda. Helt ätbara, men den där mjälla känslan går förlorad.

Det betyder inte att all majs måste ätas pronto. Skala av bladen och lägg kolvarna i frysen, svårare är det inte.

I helgen väntar slutskörd av min mellanstora majsodling på 40 plantor. En till två kolvar per planta och jag är så nöjd. Mycket majs blir det nu när den är som bäst och såklart med en hel del inspiration från södra delarna av USA och Sydamerika.

Min variant av krämig majs görs på några få minuter. Grunden är färska majskorn som snabbt kokas ihop med grädde. Ost rivs ner sen är det bara att röra om och servera. Eller smaksätta. Vi körde på finhackad chili och koriander. Du väljer.

Krämig majs

4 personer

2 – 3 kolvar färsk majs

¾ – 1 dl grädde

1 dl fint riven lagrad ost, gärna cheddar

½ färsk medelstark chili, fint hackad

färsk koriander några stjälkar, fint skurna

Till servering

Nachos

  1. Ta blasten av majskolvarna. Ställ på högkant och skär av kornen uppifrån och ner nära kolven.
  2. Mixa hälften av majskornen grovt. Smält en klick smör i en kastrull och lägg i majskornen.
  3. Rör om under någon minut innan grädden hälls på. Koka på låg värme och rör. När du är nöjd med konsistensen efter några minuter rör du ner osten och tar kastrullen från plattan.
  4. Smaka av med chili och koriander.  Servera ljummen med nachos.
  5. Jag tycker att sältan i osten räcker särskilt när majsen serveras med nachos, men den som vill saltar efter behag.

Passa på nu att gotta er i färsk majs. Säsongen är ack så kort. Har du planer på att dra igång grillen i helgen så är krämig majs ett ypperligt tillbehör och vill du ge majsen en huvudroll på grillen så kan jag tipsa om Elotes. Galet gott och recept finns vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Grand aioli - årets stora skördefest
Årets tomatskörd - Skörda järnet!