Elotes – Grillade majskolvar

1 september, 2023
skogtillbord-elotes-aug23

Elotes – När majsen mognar och grillbädden är het och grå. En av sensommarens bästa måltider har majstema. Välkommen ut till grillen!

Elotes – mexikansk gatumat…så säger i alla fall ryktet. Min elotesupplevelse är tvärtom en synnerligen lokal historia. Jag plockar egen och tänder grillen på lotten. Väntar in en het grå glödbädd och placerar kolvarna med höljet kvar över hettan och sedan går det fort.

Det har tagit tid för majsen i år och ibland har jag nära på givit upp. Det var kylan, torkan, grävlingarna och sedan kom regnet. Sol och värme tog andra vägar och med majsen hände ingenting. Veckorna gick. Och gick, tills nu när jag tjuvkikade under bladhöljet och skymtade gyllengult. Äntligen.

Efter all väntan är det snabba ryck. Majs kräver inga långa tillagningstider eller krångliga recept. Vi pratar minuter och det allra enklaste är att koka. Stor kastrull, kokande saltat vatten och koll på tiden. 7 – 8 minuter, men inte en sekund längre ska de koka. Får de ligga upp mot 10 minuter blir kornen hårda. Ta upp och servera genast med smör. Svårare är det inte. Och ingenting är som nyplockad majs. Sött, mjölkigt och alldeles underbart.

skogtillbord-elotes-aug23
Majsen mognar och ett tecken är den bruna tofsen i toppen. Det är ingen garanti. Bäst är att försiktigt vika ner lite av höljet och kika under.

Men nu ska vi grilla och pensla med smaksatt majonnäs. Riven ost på det och sedan sänker sig en tystnad som bara bryts av nöjda hummanden.

Elotes – grillade majskolvar

4 personer

4 majskolvar

1 dl majonnäs, gärna hemgjord

1 liten vitlöksklyfta

chilipeppar, pulver exempelvis gochugaru

lagrad ost att riva

  1. Tänd grillen och vänta. Och vänta. Glödbädden ska bli grå.
  2. Lägg på majskolvarna hela med det yttre höljet kvar så kommer majsen att ångas därinnanför. Vänd flera gånger under några minuter.
  3. Ta kolvarna från glöden och vik ner bladhöljet, men låt bladen sitta kvar i botten. För att det är så snyggt och för att de är bra att hålla i när kolven ska ätas.
  4. Lägg tillbaka på grillen och låt de få lite färg runtom. Det går fort och de får inte bli torra och hårda.
  5. Blanda majonnäs med riven vitlök och chili. Chilin ska bara komma som en påminnelse inte ta över smaken. Lägg upp de nygrillade kolvarna på ett fat, pensla runtom med majonnäsen och riv ost över. Ät genast.

Men inte räcker en majskolv till grillmiddag. Nej det är nu du lägger på köttbiten som kommer som nästa del. Något som kan serveras med chimichurri kanske? Kolla gärna receptet vid länken här. Och vill du göra egen majonnäs så finns ett enkelt snabbt recept här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Zucchinisoppa - len som en smekning
Fiskmiddag - var och varannan dag