Zucchinisoppa – len som en smekning

4 september, 2023
skogtillbord-zucchinisoppa-sept23

Zucchinisoppa, eller squash om man föredrar det. Samma sak. Silkeslen, ljust sommargrön med krutonger på toppen. Välkommen in i köket!

Zucchini ja, vet väl alla hur den ser ut, men nej. Jag hade ingen aning när jag satte frö från Tromboncino att detta väntade. Skönhet och en ny kärlek.

Den klättrar som den var jagad. Flera decimeter om dagen. Målmedvetet slänger den sina tentakler runt staketet och ger sig iväg. Längs rankorna bildas halvmeterlånga, limegröna frukter. Vackra och alldeles fantastiskt goda.

Kärnhuset sitter i den lilla klumpen längst ner, resten är rent kött helt kärnfritt. Smaken är mild, fruktig och köttet mört. Den första zucchinisort jag gärna äter rå. Kom ihåg den här säger jag bara.

Denna soppdag fick min Tromboncino en chans att visa upp sig. Och vi lämnade middagsbordet med lovord och klart högsta betyg som omdöme. Så gott! En rätt med tråkstämpel, ja så är det, klättrade till en helt ny division. Och inte var det svårt.

Ni som inte har en Tronboncino att glädjas åt ska veta att det blir jättegott ändå. Bra soppa helt enkelt. Och så här går det till.

Zucchinisoppa

4 personer

1 gul lök

1 vitlöksklyfta eller fler

800 g zucchini

6 – 8 dl kyckling- eller grönsaksbuljong

1 dl crème fraiche

pressad citron

salt

svartpeppar

Till servering

olivoljestekta krutonger

Fint strimlad basilika

  1. Skiva lök och vitlök tunt. Stek i kastrull på medelvärme utan att det tar färg.
  2. Skär zucchinin i små bitar. Lägg i kastrullen och fräs med några minuter. Häll på buljongen och lägg på ett lock.
  3. Småputtra cirka 10 minuter. Klicka ner crème fraiche och mixa soppan helt slät. Den som har en kannmixer skattar sig lycklig. Blir soppan för tjock späder du med lite mer buljong.
  4. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
  5. Servera soppan het med krutonger och basilika på toppen.

Ett annat favoritrecept i zucchinitider är mina fritters där den visar upp en helt annan sida. Recept vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Knäckig äppelpaj - Pajernas paj
Elotes - Grillade majskolvar