Knäckig äppelpaj – Pajernas paj

6 september, 2023
skogtillbord-äppelpaj-knäckig-sept23

Knäckig äppelpaj med allt man kan begära av en paj. Ytan krasar när skeden trycks genom och doften av äpple och kanel strömmar ut. Välkommen in i köket!

September hörni, sommar eller höst? Häromdagen sjöng en mig närstående mycket liten pojke månadsvisan för mig. Ni vet, ”Januari börjar året, februari kommer näst…” så kom vi till ”juli, augusti och september härlig sommar är det då”. Så rätt för visst har vi sommar. Inte semestertid kanske, men ingen månad bjuder på växlighet som september.

Lotten är överdådig. Jag bär hem tunga korgar med grönsaker varje dag och plockar fantastiska buketter. I stadens örtagård bjuds äpplen till alla som önskar och en trave får följa med hem. Så mycket sommar. Och så mycket gott att äta. Nu blir det paj!

Knäckig äppelpaj

6 – 8 äpplen

¾ dl socker, vanligt strö eller farin

1 msk kanel

1 msk potatis- eller majsmjöl

Knäckig topp

150 g smör

2 dl socker

½ dl vispgrädde

½ dl sirap

1 dl hel mandel

2 ½ dl havregryn

1 ½ dl vetemjöl

1 – 2 krm grovkrossad kardemumma

½ tsk salt

½ tsk bakpulver

  1. Halvera, kärna ur och skiva äpplena tunt. Blanda med socker, kanel och stärkelsemjöl. Lägg i botten på gjutjärnspanna eller ugnsfast form.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg smör, socker, grädde och sirap i en kastrull. Värm på medelvärme till en stillsamt puttrande knäcksmet. Låt stå några minuter.
  3. Ta kastrullen från värmen. Hacka mandlarna grovt, och blanda ner dem i knäcksmeten tillsammans med havregryn, vetemjöl, kardemumma, salt och bakpulver. Bred genast smeten över äpplena och sätt in i ugnen.
  4. Grädda till fin färg cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna helt, eller till ljummen. Servera med vaniljglass.

Vill du testa ett par andra värdiga äppelrecept så finns en lysande god och vacker äppelmazarinkaka vid länken här och ett recept på ugnsbakade äpplen med salt mandelkolasås här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Schnitzel - gyllne, frasigt, gott
Zucchinisoppa - len som en smekning