Schnitzel – gyllne, frasigt, gott

8 september, 2023
skogtillbord-schnitzel-sept 23

Schnitzel – Gyllenbrun och frasig med österrikisk potatissallad. Vansinnigt gott helt enkelt. Välkommen in i köket!

I ärlighetens namn passar inte ord som enkelt och snabbt in här. Det här är mat för en dag när matlagning seglar upp i sinnet som en ovanligt trevlig sysselsättning. En dag när det finns tid och lust att laga och äta.

Schnitzel beskrivs som en typisk centraleuropeisk rätt. Jag tänker Österrike och Wien. Just Wienerschnitzeln har sina särskilda kännetecken. Den ska vara gjord på kalvkött och den ska serveras med en citronskiva och ett par rullade sardeller.

I övrigt kan en schnitzel vara gjord på annat kött eller kyckling för den delen, men det gemensamma draget är paneringen. En jämn fin panering som bildar ett frasigt hölje runt köttet när hela härligheten friteras. Kolla noga på bilden ovan så ser du att ytan är lite vågig. Helt rätt. Det är ägget i paneringen som sufflerar en aning och bubblar upp. Precis som det ska vara.

Köttet ska dessutom vara supertunt och måste bankas.

Min paneringsfilosofi säger att köpt ströbröd går bort. Det blir för tungt och stabbigt. Istället mixar jag färskt formbröd till smulor. Perfekt resultat varje gång. Panko är ett annat alternativ.

skogtillbord-schnitzel-sept 23
Det finns flera sätt att panera. Exempelvis dubbelpanering med ost eller en enkel brödpanering. Ströbrödet ska vara lätt som mixade smulor av formbröd eller panko. Recept till rätterna finns i länk nedan.

Innan vi startar processen måste tillbehören presenteras. Det ska vara en österrikisk potatissallad till. Inga konstigheter. Kokt ljummen potatis i bitar blandas med en senapsvinägrett och en liten skvätt varm kycklingbuljong. Tunt skivad rödlök, gräslök och hackad persilja. Blanda, blanda och sedan är det klart.

Dessutom vill vi ha en liten sötsyrlig gurksallad. Skivad gurka och en 1-2-3-lag med ättikan bytt mot vinäger. Och nu blir det schnitzel.

Schnitzel

2 personer

300 g skinkinnanlår eller kalv, filé går också bra

1 dl vetemjöl

1 ägg

3 skivor vitt formbröd mixade till smulor

neutral olja att fritera i, gärna blandat med ister om någon har det

  1. Dela köttet i två bitar. Lägg bitarna en och en i plastpåse på stadig skärbräda och banka det tunt. Jag använde en kavel, men botten på en kastrull går lika bra. Salta.
  2. Vänd de tunna bitarna i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbrödet. Se till att det täcker utan att det blir minsta klumpigt.
  3. Hetta upp en rejäl bottenskyla olja i en stekpanna och fritera bitarna på båda sidor till fin färg. Tillagningen är snabb eftersom köttbiten är så tunn.
  4. Servera genast med potatissallad, gurka och en citronklyfta.

Vill du kika på andra panerade rätter så finns ett recept på havets wallenbergare här och ett med ostpanerad kycklingfilé vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Salmorejo - Gazpachons okända syster
Knäckig äppelpaj - Pajernas paj