Ostpanerad kycklingfilé – onsdagsgodis

16 februari, 2022
skogtillbord-kyckling-ostpanerad-feb22

Ostpanerad kycklingfilé – Schnitzeltunna skivor kyckling omslutna av gyllenbrynt yta. Vardagsmiddag med fredagskänsla. Välkommen in i köket!

Nej, jag har inte glömt. Jag vet att det har pekats med hela handen. Att jag sagt att panering, den ska inte smaksättas. Men man får väl ändra sig, eller hur!?

I princip tycker jag fortfarande att en ren brödpanering som stekts till riktigt fin yta slår det mesta, men det här är ett undantag. Det blir verkligen så gott! Och ytan håller definitivt måttet! Fin färg och rätt struktur. Jag har inget att klaga på.

Först ett par ord om kycklingfilé. I den här rätten har jag halverat filéerna på mitten till tunna skivor. Det minskar tillagningstiden och ger köttet chans att gå klart utan att bli torrt. Lätt hänt annars eftersom bröstfilén är så mager och samtidigt ska tillagas helt igenom. Den måste upp i temperatur och köttsaften ska vara klar, inte rosa. Det gäller att balansera på den perfekta gränsen mellan saftig och genomstekt.

Lite fler tips på hur man bäst tar sig an en kycklingbröstfilé finns i inlägget här. Ett bonustips är att testa kycklinglårfilé. Köttet är aningen mörkare, smakrikare och till grytor som ska koka till sig är det den perfekta styckdetaljen. Det klarar värme bra och faktum är att lårfilé gärna kan gona sig i en gryta länge utan att bli torr. Snarare mörare faktiskt. Kika gärna på min kycklingbaserade variant av den italienska grytan Ossobucco. 

Men nu ska vi panera.

Frasigt ostpanerad kycklingfilé

4 personer

 • 4 kycklingfiléer

Panering

 • 2 skivor vitt bröd
 • 3 msk vetemjöl
 • 2 ½ dl riven Svecia, eller annan lagrad ost
 • 1 ägg
 • salt

Sås

 • 1 ½ dl tjock yoghurt
 • 2 ½ msk crème av soltorkade tomater
 • salt
 1. Dela varje kycklingfilé mitt i till två tunna halvor. Dela eventuellt en gång till rakt över. Salta lätt.
 2. Mixa brödet till smulor. Blanda med mjöl och riven ost. Blandningen ska vara luftig, helt utan klumpar. Lägg upp på tallrik.
 3. Vispa ägget lätt tillsammans med en aning salt. Vänd kycklingbitarna först i ägget sedan i ostblandningen. Var noggrann så att paneringen täcker.
 4. Hetta upp olja i en stekpanna och stek kycklingen till fin, gyllenbrun yta på medelvärme.
 5. Rör ihop ingredienserna till såsen. Servera kycklingen nystekt med såsen, ugnsrostade rotsaker och citron att pressa över.

Vill du veta mer om panering i största allmänhet så finns det ett inlägg om den saken vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vegetarisk lyxmiddag - exklusiv omsorg
Croissant med äggröra och skottgrönska