Krusbärschutney – het sommar på burk
Krusbärschutney är en av få särskilt utvalda. Mina sockriga bärkok är inte många, men en liten skock burkar står och väntar på sin premiärdag. Ett burklick och ”Tataa!”, sommar mitt i vintern. Välkommen in i köket!
Bärtider och man får vara lite snabb. Små bleka, sura kart vaknar en morgon söta, aromatiska och perfekt plockvänliga. Som vi har väntat. Fåglarna och jag. Vem ska bli först?
I år var jag vaken och kvickast. Det mesta av trädgårdens bärskörd är bärgad och infrusen. Ofta blir det så. Jag styckfrysen på brickor och kör en grabbnäve i dagens smoothie året om.
De söta koken är inte många, men som sagt några väl utvalda. Ett litet syltgäng, en marmelad och så chutney. De där burkarna vårdar vi. Vissa går inte att vara utan. De hör till.
Som sylten på svarta vinbär och blåbär. Jo, den kommer i ett inlägg snart. Eller jordgubbsmarmeladen med vanilj! Och så är det chutney. Den ska vara kryddig, het, söt och sätta lite färg på kinderna tillsammans med en vintrig gryta. Evighetslångt dit. Tack och lov men då, när vi om länge, länge är där, så kommer det där burkklicket med sommar väl till pass.
Chutney kör jag i en del varianter. Jag har en som görs på rabarber och det är inte försent än. Receptet finns vid inlägget här.
Annars är krusbär ett mycket bra chutneybär. Det sätter karaktär och försvinner inte i den massiva kryddning som kommer med ett chutneykok.
Ett chutneykok skiljer sig från sylt- och marmeladkok. Sylt och marmelad ska koka kort, men chutney kan få småputtra en dryg halvtimma eller mer. Det är ånga som dunstar bort och ger konsistens, inte pektin som bildar gelé.
Och såhär gick det till att göra årets krusbärschutney.
Krusbärschutney
1 burk
- 650 g krusbär
- 1 stor lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 cm färsk ingefära
- 2 små torkade chilifrukter
- 3 kryddnejlikor
- 2 krm hel koriander
- 2 krm hel spiskummin
- 2 krm hel kardemumma
- 1 kanelstång
- 150 g socker
- 1 dl vinäger
- 1 krm salt
Gör såhär
- Snoppa krusbären och lägg i en gryta. Skiva lök och vitlök tunt. Skiva och strimla ingefäran mycket fint.
- Mortla chili, kryddnejlika, korianderfrö och spiskummin. Kardemumman kan också malas med mortel eller kokas med som hela frön.
- Lägg alla ingredienserna i en gryta och koka på medelvärme utan lock i cirka 40 minuter till fin konsistens.
- Häll upp i het burk och ställ att mogna i kyl. Chutneyn behöver minst ett par veckor, gärna längre, för att smakerna ska komma fram.
- Servera till grillat, grytor och till risrätter. Perfekt till fläskkött, till lamm och allt med indisk smakpalett.
Allt Gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer