Krusbärsmarmelad till sommarfrukost

14 juli, 2023
Kategori:
skogtillbord-krusbärsmarmelad-juli23

Krusbärsmarmelad – Tidig morgon och snart, snart står nybakade frallor med nykokt marmelad framdukat. Välkommen in i köket!

Lämnar brödet på jäsning och ger mig ut för en stund vid krusbärsbusken. Det ska bli marmelad till frukostfrallan. Ett enkelt recept på ett litet kok som fyller precis en burk.

Det här är min tid på dagen. Morgonstunden man bara delar med sig själv. Lotten är sitt vackraste när den hämtat andan med lite nattsvalka. Och krusbären…har vuxit sig ännu större bara sedan igår kväll. Några är mjuka och helt mogna andra hårdare med syran i behåll.

Brödbak och krusbärskok innan frukost tänker ni, men det här är snabba varianter och du kommer vara så, så nöjd. Precis som efter middagen när du plockar fram ett par goda ostar och marmeladen får visa upp en helt annan sida i sitt konstregister.

Krusbär innehåller en hel del pektin som gör att marmeladen tjocknar, men jag väljer ändå att använda syltsocker som innehåller pektin. Bara för att jag inte vill koka den för länge och för att jag vill använda en lite mindre mängd socker än marmelad i regel innehåller. Ofta säger man lika stor viktmängd bär som socker, men jag vill verkligen känna smaken av krusbär. Dessutom är koket så litet att man kan glömma den konserverande effekten. Det här är slut inom ett par veckor. Eller en.

Krusbärsmarmelad

1 burk

400 g krusbär (lite mer än 6 dl)

½ citron, saften (och rivet skal om man vill)

300 g syltsocker

1 vaniljstång eller ½ tsk grovkrossade kardemummafrön

  1. Ansa krusbären från blom- och stjälkrester. Lägg i en kastrull med citronsaften. Koka upp på medelvärme och höj när bären saftar sig.
  2. När bären mjuknat efter ett par minuter plockade jag fram stavmixern och mixade grovt. Tillsätt sockret och den skårade vaniljstången.
  3. Koka under omrörning i 5 minuter. Gör eventuellt ett enkelt marmeladprov. Lägg en klick på en tallrik. Dra undersidan av en sked genom marmeladen. Rinner sidorna inte ihop utan håller sig på plats är marmeladen klar. Annars får den koka lite till.
  4. Häll upp den heta marmeladen i väl rengjord glasburk.

Vi åt marmeladen ljummen på varma frallor. Västerbottensost till och starkt kaffe. Helt okej start på en ledig dag.

Vill du kika på recept till enkla nattjästa frallor så kolla vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Krossad gurksallad - asiatisk(isch)
Nyskördat - Härligt, men vad gör man?