Nyskördat – Härligt, men vad gör man?

12 juli, 2023
skogtillbord-nyskördat-juli23

Nyskördat – Vilken lycka! Efter allt arbete kommer belöningen, men ibland är det inte självklart. Vad gör man med härligheten? Välkommen in i köket!

Odling är en av livets viktigaste för mig. Hela processen från prasslet med fröpåsarna via glädjen av de första gröna små skotten, snigelfasorna, komposten, plantering och vattning fram till skörden. Den som kommer både som en stor glädje och en utmaning.

Plötsligt är det många olika saker klara samtidigt och frågan är vad det ska bli av dem. Ta dagens skörd när jag kom hem med: olika sorters aubergine, gurka, chili, vitlök, gul och rosa lök, koriander, svartkål, broccoli, mangold, tomater, brytsockerärtor, paprika, zucchini, bondbönor, morötter, haricots verts och långbönor.

Jaha, och sen då? Det här är inte mitt första odlingsår och jag har med tiden utarbetat en plan.

För det första: Skörda det som är bäst för dagen.
För det andra: Väl hemma sätter jag mig ner med papper och penna för att fundera ut vad de olika grönsakerna kan användas till.

Ofta blir en av dagens rätter en nudelsoppa. Ramen helt enkelt och jag gör den just enkel. Lite olika blir den dag för dag beroende på vad lotten bjudit på just i stunden, men grunden är densamma och det hela tar bara några minuter att fixa till.

Nyskördat – Ramen

1 pers

massor med grönsaker. Kolla min skördelista där det som gick ner i soppan idag är fetat.

½ l vatten

½ – 1 tärning höns- eller grönsaksbuljong

1 klick miso

1 portion ramennudlar, torkade eller färska

ingefära, färsk riven

vitlök, finhackad

chili, färsk finhackad

1 ägg, stekt eller lättkokat

koriander, hackad

sesamolja

  1. Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar.
  2. Koka upp vatten med buljong och miso. Lägg i nudlarna.
  3. Lägg ner grönsaker efter deras koktid. Tunna skivor morötter först, sen broccoli följt av brytsockerärt och gröna bönor och så vidare. Gröna blad sist. Ingefära, vitlök och chili åker i där i mitten någonstans. Hela koktiden är kort och styrs av nudlarna.
  4. Häll upp i skål. Lägg på ägget. Strö över koriander och droppa sesamolja över. Ät genast.

Första delen av skörden är uppäten och resten? Jag tänker asiatiskt till middag också. En sådan dag. Det blir ugnsrostade auberginer med sojadressing. Friterad zucchini med blommorna kvar. En sallad på svartkål och långbönor. Chilipicklad gurka och en sojamajonnäs. Kan bli något lite köttigt också. Vildsvinsbiffar kanske. Vill du ha recept på dem så finns det här.

Kvar är tomaterna och som kommer att ätas som bruschetta till frukost i morgon. Ensam ligger paprikan kvar, men den kommer att få sin plats under morgondagen. Garanterat.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Krusbärsmarmelad till sommarfrukost
Lemon posset - sommarens ljuvliga citronkräm