Lemon posset – sommarens ljuvliga citronkräm

7 juli, 2023
skogtillbord-lemon-posset-juli23

Lemon posset – Tre ingredienser och du har en ljuvligt len citronkräm att servera som dessert. Välkommen in i köket!

Pannacotta vet alla vad det är, men lemon posset? De liknar varandra absolut. Båda har grädde som bas, båda är krämiga, båda serveras i små portioner och båda är efterrättssöta.

Den stora skillnaden är gelatinet och smaksättningen. Pannacotta klarar att smaksättas på många sätt där en lemon posset är vad namnet antyder. Citron anger smaktonen och den fungerar dessutom som konsistensgivare. Gelatin behövs helt enkelt inte.

skogtillbord-lemon-posset-juli23
Vispad citronpannacotta har likheter med lemon posset men den har en fastare konsistens och innehåller gelatin.

Grädden i en Lemon posset tjocknar i kontakt med syran i citronen och efter några timmar i kyl liknar konsistensen pannacotta. Ett tips är att hälla upp den i små portioner innan den ställs i kylen eftersom den inte tål att skedas upp i nya kärl. Då förlorar den sin fasthet och blir mer rinnande. Rätt skålar direkt alltså.

Snabbt fixad och verkligen en fullträff bland sommarens efterrätter.

Lemon posset

4 – 6 personer

3 dl grädde

1 dl socker

1 citron, saften + rivet skal

  1. Koka upp grädde och socker som får sjuda stillsamt några minuter.
  2. Riv skalet från en väl tvättad citron. Pressa ur saften.
  3. Ta kastrullen från värmen och rör ner citronsaften. Rör några sekunder tills grädden tjocknar något.
  4. Häll upp i portionsglas eller små skålar och ställ in i kyl. Låt stå minst 4 timmar helst 8 eller mer.
  5. Servera med bär. Jag plockade blåbärstry som finns mogna just nu, men jordgubbar, hallon eller blåbär passar kanonbra. En liten klick lättvispad grädde på toppen kanske!?

Pannacotta är som sagt stabilare och klarar till och med att vispas. Vill du kika på ett recept så finns det vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Nyskördat - Härligt, men vad gör man?
Pizzafocaccia - två klassiker blir en