Krossad gurksallad – asiatisk(isch)

17 juli, 2023
skogtillbord-gurka-krossad-juli23

Krossad gurksallad – knaprig, chilihet, sojasalt och alldeles underbar. Ett guldkorn bland världens alla gurkrecept. Välkommen in i köket!

Asiatiska smaker, eller man kanske ska säga det många av oss accisierar med asiatiskt. Inte helt korrekt med tanke på att Asien är världens största kontinent både till yta och befolkningsmängd. Här finns oändligt mycket att mat att upptäcka och ändå har vi satt smakerna till några få ingredienser. I alla fall i vardagsmaten.

Soja, sesamolja, chili, vitlök, något syrligt och ett stänk sötma. Långt från hela bilden av det asiatiska köket, men vi gillar det uppenbarligen och den här gurkan är ljuvlig.

Utan ambition att vara autentisk kör jag på känn när växthuset fullkomligt sprutar fram gurkor. Varje år blir det ett par extra plantor bara för säkerhets skull och alltid med samma resultat. Det finns liksom ingen hejd på skörden.

Det behövs en gurkplan och här är en av årets många varianter. De små gurkorna funkar både som en del när bordet fylls med många olika saker och som solitär. Ett utmärkt snacks helt enkelt. Låt receptet bli en inspiration. Mer chili om du är på det humöret. Höj syran eller rosta lite sesamfrö till. Såhär gjorde jag med dagens skörd.

Krossad gurksallad

1 gurka, eller flera små

2 vitlöksklyftor

3 msk japansk soja

1 ½ msk risvinäger eller vitvinsvinäger

½ msk gochugaru chiliflakes, eller 1 färsk chili

1 – 2 tsk sesamolja

½ tsk socker

eventuellt färsk koriander

eventuellt rostade sesamfrön

  1. Har du en hel stor gurka kan du dela den på längden och sedan i något mindre bitar. De små behålls hela. Lägg gurkan under en handduk och krossa den med en mortel eller liknande. Den ska inte falla sönder i småbitar utan bara öppna upp sig så att dressingen tränger in.
  2. Finhacka vitlöken och blanda den med soja, vinäger, finhackad chili eller chiliflakes, sesamolja och socker. Är du som jag korianderälskare så ska den grovhackas.
  3. Smaka av dressingen och lägg till något om det behövs för att få balans. Den ska ha mycket smak. Mötet med gurkan kommer mildra.

Till dig som liksom jag lever med gurka på menyn varje dag nu i skördetider kan jag tipsa om några recept vid länken här.  Och vill du testa en kall, syrlig gurksoppa så kan du kika i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Pizookie - chokladbak på grillen
Krusbärsmarmelad till sommarfrukost