Kyckling – mer än bara bröstfilé

16 mars, 2022
Kategori:
skogtillbord-kyckling-mars22

Kyckling har blivit en favoritråvara. Särskilt bröstfilé, men är det verkligen bästa biten? Jag höjer rösten för hel kyckling. Så mycket bättre! Välkommen in i köket!

Vi äter generellt mindre mängd kött, men mer kyckling. Mycket mer. Dubbelt så mycket som vi gjorde för femton år sedan. För att det är ett ljust magert kött. För att det är klimatsmart. För att det är lätt att variera och för att det är gott. Och vet ni, det kan bli ännu godare.

Bröstfilé är enkelt, inte sant. Plocka ur förpackningen och stek. Easy peasy. Men smakmässigt är det inte mitt förstaval. Låren är verkligen så mycket godare.

Köttet är aningen mörkare och lite fetare. Det smakar mer och blir sällan torrt. Dessutom har det fler användningsområden. Det kan koka länge i gryta. En egenskap bröstfilén saknar.

Och faktum är att den som vågar sig på en hel kyckling kan få allt, både bröstbitarna och låret. Billigare och ja, definitivt godare.

Enklaste sättet att hantera en hel kyckling är att ugnsrosta den. Bästa sättet för att få till en jämn tillagning är att avlägsna ryggbenet, vika upp den och tillaga i ugn med insidan neråt, mot formen. Värmen kommer åt överallt och kycklingen rostas jämnt.

Med några enkla handgrepp klipper eller skär du på båda sidor om ryggbenet innan du viker upp kycklingen. En rejäl kniv, sax eller sekatör är bästa verktygen. Ryggbiten du tagit bort lägger du vid sidan av den hela kycklingen i formen.

Som alltid blir smaken bättre när kött tillagas på benen. Och svinnet är noll.

Ugnsrostad hel kyckling

  • 1 hel kyckling
  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 1 burk hela körsbärstomater
  • 800 g små delikatesspotatisar
  • rosmarin
  • timjan
  • salt
  • svartpeppar

Persiljeolja

  • 1 dl olivolja
  • 1 liten knippa persilja
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • salt
  1. Sätt ugnen på 175 grader minska med 20 grader om du har varmluftsugn.
  2. Vänd kycklingen med ryggsidan upp. Skär eller klipp bort ryggraden med rejäl kniv eller sekatör. Salta runtom.
  3. Skala och skiva löken tunt, gärna på mandolin. Hacka vitlöken. Lägg i en ugnsform, ringla över olja och salt. Sätt in i ugnen 10 minuter. Ta ut och rör ner tomatpurén. Vik upp kycklingen och lägg den med insidan ner. Pensla med olja.
  4. Häll på vin och tomater. Lägg potatisen runt kycklingen. Halvera dem eventuell. Dags för kryddor, salt och svartpeppar.
  5. Sätt in i ugnen cirka 1 timma. Innertemperaturen vid lårbenet ska vara 80 – 82 grader.
  6. Under tiden mixar du olja, persilja och salt. Pensla sedan kycklingen med örtoljan när den tas ur ugnen.

Vill du testa ett galet gott recept med kyckling och 40 vitlöksklyftor så hittar du det här. Och om du inte vågar dig på en hel kyckling tycker jag att du ska prova lårfilé. Här hittar du ett recept på rimmade, grillade lårfiléer och här finns en grytvariant med inspiration från grytan ossobucco.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Varmrökt lax - enkel helglyx
Okonomiyaki - Japansk kålpannkaka