Kycklingfärsbiffar med tema Asien
Kycklingfärsbiffar med en pigg smak av Asien. Tänk lime, vitlök, soja, sesamolja och chili. Välkommen in i köket!
Säg kyckling och inte tänker man genast på färs? Tyvärr, säger jag så är det en bröstfilé som hägrar för mångas inre synen. Nja, det är inte mitt förstaval. Jag vill ha lårfilé, hel kyckling eller just färs. Råvaran som verkligen kan kryddas på djupet för att sedan prydas med en riktigt fin stekyta.
Kycklingfärs passar många smaker, men åh så bra till asiatiskt. Ska villigt erkänna att jag inte har gått på djupet och letat upp något genuint och autentiskt. Det här kan vi istället kalla idén av hur asiatiskt skulle kunna smaka. En sorts fusk, men ett ovanligt lyckat.
Ingredienserna kräver inga specialbeställningar och tillagningen är enkel. Så är det själva färskonceptet som tilltalar så många. Och när vi ändå är inne på ovanliga färsvarianter så vill jag tipsa om fiskfärs. Kolla mitt recept på Fiskburgare delux vid länken här. Bara gör det! Så gott!
Men nu ska vi hyvla grönsaker, blanda dressing och rulla färsbiffar.
Kycklingfärsbiffar
4 personer
600 g kycklingfärs
2 skivor vitt formbröd
3 salladslökar
1 vitlöksklyfta
1 lime, rivet skal, saften använd till dressingen
1 ägg
½ dl vatten
1 msk soja
½ färsk, finhackad chili eller ¼ tsk chiliflakes
salt
svartpeppar
Sallad
1 litet sallatshuvud, gärna gem
2 salladslökar
1 klyfta rödkål
1 morot
½ gurka
färsk koriander
Dressing
1 lime, pressad saft
½ dl soja
1 tsk sesamolja
1 msk rapsolja
½ tsk honung
1 vitlöksklyfta, riven
½ färsk, finhackad chili eller ¼ tsk chiliflakes
Tillbehör
majonnäs
srirachasås
- Mixa brödskivorna till färsen. Skär salladslöken i tunna skivor och riv vitlöken.
- Lägg färsen i en skål och blanda med övriga ingredienser.
- Forma små biffar och stek till fin färg i rapsolja.
- Finstrimla ingredienserna till salladen. Gurkan kan hyvlas i långa remsor och koriandern kan behållas hel eller plockas ner i mindre bitar.
- Blanda ingredienserna till dressingen och smaka eventuellt av med lite mer limesaft.
- Lägg biffarna på salladen och ringla dressing över. Eller servera den i skål bredvid. En klick majonnäs och ett stänk het chilisås till det är inte fel.
Fler recept på asiatiskt tema hittar du i räksalladen vid länken här och gillar du råbiff så finns en alldeles underbar i det här inlägget. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer