Kycklinggryta – Ossobuco
Kycklinggryta – ossobuco, tiden går och dofterna berättar om en middag så värd att vänta på. Jag låter den underskattade ingrediensen tid visa vad den går för. Välkommen in i köket!
Jag skulle kunnat kalla rätten ”pulled chicken”, men allvarligt hur fånigt låter det? Och inte blir en översättning bättre, dragen kyckling…nej, funkar inte. Sönderkokt låter ännu värre. Synd på något så gott.
”Pulled” kommer från rätter där kött, oftast framdelskött fått spendera väldigt lång tid i låg, fuktig värme. Det som händer är att bindväv, senor och hinnor omvandlas till gelatin som drar åt sig vätska och gör köttet saftigt samtidigt som det faller isär.
Ingenting håller längre ihop och man kan enkelt dela det med ett par gafflar till trådiga bitar som blandas med såsen och ja, det är så fantastiskt gott!
Här använder jag kycklinglårfilé som har en större smak än den rätt trista bröstbiten. Just lårfilén beter sig precis som man kan önska och blir trådigt supermör om man ger den trevligt sällskap i en gryta och några timmar i ugn.
Jag lånar smaker från en italiensk klassiker ossobuco. Sofritto, tomat, vitt vin lagerblad och timjan. Inga konstigheter här är det tiden som förvandlar enkla råvaror till något magiskt gott. Och såhär går det till:
Kycklinggryta – ossobuco
6 personer
- 1 kg kycklinglårfilé
- vetemjöl
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 stor morot
- rotselleri, lika mycket som morot
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl vitt vin
- 1 burk krossade tomater
- 1 tärning hönsbuljong
- ½ tsk chiliflakes eller 2 små piripiri
- 1 lagerblad
- ½ tsk timjan
- salt
Tillbehör
- ett par nävar svarta oliver
- gremolata, en blandning av finhackad persilja, vitlök och citronskal
- riven lagrad ost
Gör såhär
- Sätt ugnen på 125 grader. Salta kycklinglåren och vänd dem i vetemjöl.
- Finhacka lök och vitlök. Skär morot och rotselleri i små tärningar.
- Hetta upp olja i en gryta och stek, lök, morot och selleri på medelvärme utan att de tar färg. Rör i tomatpurén som får fräsa med någon minut.
- Häll på vin, tomater, buljong och smula i chilin. Till sist ska kryddorna i innan locket läggs på. Puttra långsamt under tiden som du steker kycklinglårbitarna gyllenbruna. Lägg dem i grytan, salta lätt och sätt in i ugnen.
- Där får den nu gona sig i värmen ett par timmar. Titta till den då och då så att inte vätskan kokar bort. Ta ut när det närmar sig middag. Jag säger minst två timmar, men tre funkar också.
Passar fantastiskt till pasta, eller till en rejäl skiva levain. Servera med oliver, gremolata och riven ost.
Enkelt och verkligen så gott! Kycklinglårfilé är en av mina favoriter och här finns de i en gryta där dill och citron anger tonen. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer