Kycklinglårfilé med cidersky
Kycklinglårfilé med cidersky – så har hösten smugit sig in. Lite grytkänsla, kyckling, äppeldofter, brynt lök och salvia. Välkommen in i köket!
Kycklinglårfilé är verkligen så underskattat och anses liksom inte lika fint som bröstfilé. Men fel, fel, fel! Det urbenade låret klår filén på alla punkter om ni frågar mig. Smaken är definitivt bättre, köttet är lite mörkare och mörare. Det klarar värme bättre och blir inte alls torrt på ett sätt som bröstfilé kan bli. Perfekt till gryta och bräsering säger jag.
Bräsera? Jo, då får råvaran först en stekyta i panna för att sedan puttra färdigt under lock i liten mängd vätska. Precis så som dagens kycklinglårfilé i cidersky. Och här kommer den.
Kycklinglårfilé med cidersky
4 personer
- 600 g kycklinglårfilé + steksnöre
- färska salviablad
- 2 dl torr äppelcider
- ½ dl vatten
- 1 msk koncentrerad kycklingbuljong
- 2 – 3 äpplen beroende på storlek
- 8 schalottenlökar
- 30 g smör
- salt
- svartpeppar
- Salta och peppra kycklingen lätt runtom. Knyt ett par bitar steksnöre runt varje lårbit så att de håller formen och fäst gärna ett salviablad mellan trådarna. Stek kycklingen till fin färg runtom.
- Häll cider, vatten och fond i kycklingpannan och bräsera under lock 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Skär äpple och lök i klyftor. Lägg löken i en panna och stek den några minuter innan äpplet läggs i. Både lök och äpple ska få fin färg och löken ska vara helt genom mjuk. Precis på slutet läggs några salviablad i pannan.
- Ta kycklingen från spisen och vispa ner smöret i skyn. Lägg i äpplen, lök och stekta salviablad.
- Servera gärna med ett enkelt stomp gjort på ångande het potatis, crème fraiche, salt och peppar.
Om du inte alls håller med och istället värnar kycklingbröstfilé som favorit kanske jag kan fresta med en riktigt trevlig variant med dragonsås. Recept hittar du här.
Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer