Lammfest med höstig sallad

23 oktober, 2020
skogtillbord-lammfest-salladsfat-okt20

Mitt i säsongsprick och vi bjuder på lammfest! Ett vackert salladsfat med tunna skivor mört lammkött och höstens finaste råvaror. Välkommen in i köket!

Ett liv i det fria – visst är det så man önskar att se köttproduktionen. Inte alltid möjligt, jag vet, men så har den traditionella lammuppfödningen sett ut. Lammen föds på våren och lever sitt liv ute. En fördel både för natur och djur.

Öppna landskap och fantastiskt fint kött – är inte det ett vinnarkoncept så säg!?

Faktum är att när köttkonsumtionen generellt går ner så ökar intresset för lammkött. Kan fåruppfödare vara lantlig framtidsbranch kanske? Siffrorna talar för eftersom vi i nuläget importerar större delen av det vi konsumerar. Bara 35 procent är inhemskt, resten kommer från Nya Zeeland och Irland.

Lammkött dras fortfarande med gamla fördomar och en koftstämpel. Bort med den! Köttet har karaktär precis som annat kött, inte minst det hyllade viltköttet. Lamm fungerar fint både i en långputtrad gryta och som tunna skivor i en höstsallad. Som alltid gäller det att välja rätt del till rätt rätt. Framdelskött och lägg är långkoksbitar medan rygg och bakdel gör sig bättre i snabba rätter.

Och precis som hos alla klövdjur fungerar det utmärkt att finstycka bakdelen. Då får du fem småstekar istället för en stor. Till dagens höstiga lammsallad använde jag den utskurna lammsadeln, men ett innanlår, rostbiff eller fransyska hade fungerat precis lika bra. Och när vi nu ändå är inne på alternativ så tänker jag att dovhjort eller rådjur funkar kanon att använda om du har tillgång till det.

Lammfest med höstig sallad

4 personer

  • 500 g utskuren lammsadel, innanlår eller rostbiff
  • 200 g rödkål
  • 200 g savoykål
  • 1 rödlök
  • 2 – 3 äpplen
  • 1 ptk bacon
  • ¾ dl hasselnötter
  • persilja

Picklade björnbär

  • 200 g björnbär
  • 1 dl ättika (12%)
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten

Dressing med blåmögelost

  • 75 g blåmögelost
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • salt
  • svartpeppar

Gör såhär

  1. Börja med de picklade bären. Koka upp lagen, låt svalna innan den hälls över bären. Låt dra minst en timma.
  2. Sätt ugnen på 90 grader. Putsa köttet, salta, peppra och stek i panna till fin yta. Sätt en stektermometer med spetsen mitt i köttet. Sätt in i ugnen och ta ut när innertemperaturen nått 56 grader för medium. Låt vila minst 10 min.
  3. Strimla rödkålen mycket fint, gärna på en mandolin.
  4. Skär savoykålen i bitar, kärna ur och skiva äpple. Skär löken i tunna klyftor. Stek savoy, äpple och lök varsamt tills de får aningen färg.
  5. Stek baconet knaprigt. Hacka sedan i små bitar. Grovhacka nötterna och skär persiljan fint.
  6. Mixa hastigt ingredienserna till dressing.
  7. Skiva köttet tunt och lägg upp det på ett fat tillsammans med salladens övriga ingredienser. Servera de picklade bären och dressingen vid sidan av.

Vill du ha mer inspiration för att laga gott av lamm så kan jag varmt rekommendera Lahmacun från mellanöstern. En vansinnigt god variant på köttfärspizza. Allt gott! Hälsar Kat: )

Lökgalette - karamelliserad lök, ost och spröda kanter
Karljohanssvamp - stekt till perfektion