Lättrökt laxsida – grillsommar

10 juni, 2023
Kategori:
skogtillbord-laxsida-lättrökt-juni23

Lättrökt laxsida – kan vara sommarens perfekta söndagsmiddag. Eller tisdagens, onsdagens… Tillsammans med en potatissallad Caesar. Välkommen ut till grillen!

En förmaning är på sin plats. Här brinner det i krokarna mest varje dag nu. Småbränder som väl är, men det är ofta grillar som ställer till det. Glöm skogsgrillandet helt just nu. En säker plats och en förberedd räddningsplan med vattenslang precis bredvid. Minsta tvekan så skippa projektet till senare. Sommaren är lång!

Har du allt under kontroll så är det här ett kanontips. Inte behöver man en speciell rök för att få till en fin, mild röksmak. En vanlig klotgrill räcker absolut.

Jag väljer att smaksätta med träslag av frukt. Smaken blir inte alls så intensiv som med exempelvis en. Gillar de komplexa röktonerna, men bara i måttlig mängd.

Till laxen får det bli en potatissallad blandad med mångas favorit Caesardressingen och receptet har du vid länken här.

Till laxen!

Lättrökt laxsida

6 personer

1 – 1,2 kg filé med skinn från lax eller öring

Saltlag

1 l vatten

1 dl salt

½ dl socker

Till rökningen

bitar av fruktved, äpple eller körsbär

  1. Blanda lagen tills salt och socker löst sig. Lägg ner i fisken i lagen ½ till 1 timma.
  2. Täck hälften av grillens botten med kol. Tänd och reglera temperaturen med ventiler i botten och topp till en temperatur mellan 80 – 100 grader. Lägg in bitar av fruktved på glöden.
  3. Ta upp och torka av fisken noga. Lägg den med skinnsidan ner på något som bildar en barriär mot den intensivaste värmen underifrån, en grillhäll eller pizzasten. Placera över indirekt värme i grillen, det vill säga sidan utan glödande grillbädd.
  4. Stäng locket och håll koll på att värmen aldrig överstiger 100 grader. Längre tid i lägre temperatur ger mer smak av röken. Räkna med att det tar cirka 30 minuter tills laxen är klar och låt innertemperaturen avgöra. Vid 50 – 52 grader är den smältande mör med skivor som faller isär.
  5. Ät gärna nyrökt fortfarande ljummen med potatissallad Caesar, sparris och grillad citron.

Ta det varligt med elden därute och smaklig måltid! Allt gott! Hälsar Kat : )

Vitlöksgravad strömming - sommarfiskar
Gräddig abborrpanna - Nu nappar det!