Gräddig abborrpanna – Nu nappar det!

7 juni, 2023
Kategori:
skogtillbord-aborrpanna-juni23

Gräddig abborrpanna- en succémåltid! Mild och samtidigt ett utropstecken över tidig sommar. Välkommen in i köket!

Frågan är var fiskelyckan är störst? När det nappar eller vid middagsbordet? Jag vet var min röst hamnar, men fråga den lilla killen som drog upp dyrgriparna. Han är i och för sig inte sen att hugga in med god aptit efter att jag lovat att abborren är ordentligt byxad.

Den som tror att abborre är en fest på sylvassa ben ska genast tänka om. Här serveras bara helt benfritt och byxat. Inte komplicerat alls och vill du veta hur det går till så kika i inlägget här.

Abborrsäsongen hör för många ihop med ledighet, sommar och landställen. Därför satsas det på dill, gräslök och färskpotatis i många recept precis som i det här, men egentligen är det en åretrunt-fisk som kanske är allra bäst under höst och vinter.

Mycket av vikten försvinner i hanteringen så du kan räkna med att av en tvåkilosfångst blir det cirka 600 g kvar att servera.

Gräddig abborrpanna

4 personer

600 g byxad abborrfilé

salt

vetemjöl

Såsen

1 knippa dill

1 knippa gräslök

2 dl crème fraiche

½ dl vatten

½ – 1 citron

1 tärning kycklingbuljong (jo, kyckling blir godast)

svartpeppar

Tillbehör

färskpotatis

  1. Salta filéerna runtom. Häll upp lite mjöl på en tallrik och vänd runt filéerna så att de täcks av ett tunt lager mjöl. Stek till fin färg i en blandning av smör och rapsolja.
  2. Skär dill och gräslök fint.
  3. Rör ner créme fraiche och vatten i en kastrull tillsammans med saften av ½ citron. Smula i buljongtärningen och koka upp. Smaka av. Mer citron kanske? Och lite svartpeppar.
  4. Rör ner dill och gräslök. Lägg i abborrfiléerna. Servera med ångande nykokt färskpotatis.

Inser nu att gräddig inte stämmer fullt ut eftersom jag använder crème fraiche. Ändrade mig liksom mitt i processen eftersom den milda syran i crème fraiche passar bättre. Allt gott! Hälsar Kat : )

Lättrökt laxsida - grillsommar
Nationaldagsmeny på husmanstema