Nationaldagsmeny på husmanstema

5 juni, 2023
skogtillbord-nationaldagsmeny-juni23

Nationaldagsmeny i all hast. Som vanligt är alla specialdagar en överraskning för mig, men vad gör det när vi kan luta oss mot trygga husman. Välkommen in i köket!

Oops så var det helgdag igen. Ingenting jag funderar över när det är full fart på lotterna. Många, många hundra plantor ska i jorden. Jag tänker gödsel, plantavstånd och stödpinnar. Ingenting får störa tills någon ringer och undrar vad de ska få till middag?

”Nåt särskilt gott va?! Det är ju ändå nationaldag!” Svar ja, det blir gott! Och kanske lite nationellt om man är på det humöret. Husman finns ju där som en ständigt räddande ängel.

Här kommer en meny som hedrar dagen. Vi startar upp med en matjesröra på rostat knäckebröd. Sillen får gott sällskap av lök, dill, Västerbottensost, crème fraiche och lite annat. Recept nedan.

Som huvudrätt kör vi på ångbåtsbiff. Massor med varsamt gyllenstekt lök, god sky och färskpotatis. Recept finns vid länken här.

Sist ut är en pannkakstårta med jordgubbar och vaniljgrädde. Här ska det firas och ingen blir besviken. Recept finns i inlägget här.

Nu tar vi matjesröran.

Nationaldagsmeny – Matjesröra på rostat knäcke

6 personer

125 g matjessill (1 förpackning, 215 g)

1 hårdkokt ägg

3 msk fint hackad rödlök

2 msk hackad dill

1/2 dl riven lagrad ost, gärna Västerbottensost

1 dl crème fraiche

½ dl majonnäs

Tillbehör

2 msk fint hackad rödlök

några dillkvistar

knäckebröd av bästa sort

  1. Låt sillen rinna av och tärna den fint. Skala och hacka ägget. Blanda med rödlök, dill, ost, crème fraiche och majonnäs.
  2. Strö över löken och plockade vippor från dillen.
  3. Rosta knäckebrödet, men inte för länge. Bryt i bitar och lägg fram så att var och en kan skeda matjesröran på en bit riktigt knaprigt knäcke.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Gräddig abborrpanna - Nu nappar det!
Makrillgrill - Säsongens bästa fisktips