Makrillgrill – Säsongens bästa fisktips

1 juni, 2023
Kategori:
skogtillbord-makrillgrill-juni23

Makrillgrill – för att makrill är gudomligt gott, precis rätt i säsong och en av de bästa grillfiskarna. Välkommen ut till grillen!

Makrill har en alldeles särskild smak. Inte alls särskilt fiskig, men den har karaktär och köttet är fast och något mörkare än många andra fiskar. Ett ljuvligt köttalternativ!  Den är dessutom alldeles utomordentligt lätt att filéa helt benfri.

Sätt en filékniv bakom främre fenan, skär en aning upp mot huvudet, vänd kniven och låt knivbladet vila mot ryggraden när du skär ut filén ner mot stjärten. När filén är lossad byxar du den, det vill säga skär ett snitt på varje sida om benraden som sitter i mitten av filén. Försök att göra det utan att skära genom skinnet. Sedan är det bara att lyfta bort benen och se där en benfri filé.  Lätt som en plätt.

Precis nu ska glödbädden vila framför dig askgrå. Då är den helt rätt i temperatur. Sen är det bara att följa receptet och såklart har du redan gjort den goda tomatsalladen som matchar makrillen perfekt.

Grillad makrill med tomatsallad

4 personer

4 makrillar, portionsstora

Tomatsallad

600 g småtomater, halverade

Salsa verde

½ dl olivolja

¾ msk rödvinsvinäger

3 sardeller i olja, mosade

1 vitlöksklyfta, riven

2 msk kapris

½ knippa persilja, finhackad

½ kruka basilika, grovt hackad

salt

svartpeppar

  1. Filéa makrillen och ta bort raden av ben i mitten av filén. Salta.
  2. Lägg tomaterna i en skål. Blanda ingredienserna till din Salsa verde och vänd runt den med tomaterna. Låt stå i rumstemperatur en stund före servering.
  3. Grilla makrillen på häll direkt över glöd. Pensla eventuellt hällen med ett tunt lager olja. Lägg fisken först med skinnsidan ner och ge den en ordentlig yta. Makrill håller ihop fint under tillagning, men var varsam när filéerna vänds. Grilltiden är kort. Räkna med tre minuter på skinnsidan och en, högst två på den andra.
  4. Servera den nygrillade fisken på en bädd av tomatsallad. Nykokt färskpotatis passar till.

Står du som ett frågetecken inför begreppet byxa en fisk så kan du kolla på inlägget här, men kom ihåg att just det är fint om du kan behålla skinnet helt just på en makrillfilé som ska på grillen.

Och till dig som längtar efter ett udda tillbehör säger jag rabarberchutney! Passar makrillen galant och är inte helt ovanligt i fiskens hemtrakter på västkusten. Ett recept hittar du här, men Obs! då passar inte tomatsalladen. Bättre med kokt färskpotatis och en grön fräsch sallad. Allt gott hälsar kat : )

Nationaldagsmeny på husmanstema
Smörlen tomatsås till pastan