Smörlen tomatsås till pastan

29 maj, 2023
skogtillbord-tomatpasta-smörig-maj23

Smörlen tomatsås – rundar av och ger tomatsåsen mer helt nya dimensioner. En oväntad och magisk kombination. Välkommen in i köket!

Tomat och smör känns inte självklart. Säg olivolja och ingen undrar, men smör? Jo jag lovar, det här är en faktiskt en klockren kombo ni inte vill missa. Smöret rundar av och tillför runt 100 aromämnen som lyfter tomaterna till nya höjder.

skogtillbord-tomatpasta-smörig-maj23
Smör är inte bara fett, det har unika egenskaper och innehåller mängder av aromämnen som samtidigt smaksätter och lyfter din tomatsås.

Och egentligen varför inte, ost till tomatpastan är självklart. Jag har kikat runt och hittat en hel del recept från USA där just tomat och smör inte sällan möts i maten så det är inget nytt, men här är det inte vanligt. Synd på så goda grejer.

Gjorde ett smaktest här hemma och det var inget snack, ungarna gav högsta betyg.

Och nu blir det mat.

Smörlen tomatsås till pastan

4 personer

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

2 burkar finkrossade tomater, byt eventuellt en mot körsbärstomater på burk

1 tsk socker

salt

svartpeppar

75 g smör

  1. Finhacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme i kastrull eller mindre gryta. Klicka i tomatpurén och låt den fräsa med någon minut innan tomater och socker hälls ner. Småputtra under lock 15 – 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  2. Ta från plattan och rör ner smöret.
  3. Sväng ihop tomatsåsen med ångande nykokt pasta. Riven ost och blad av basilika passar till.

Den som är ägare till en pastamaskin och längtar efter en meditativ stund kanske vill göra egen färsk pasta? Recept på en enkel variant finns i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Makrillgrill - Säsongens bästa fisktips
Pannkatstårta till kalas