Pannkatstårta till kalas

26 maj, 2023
Kategori:
skogtillbord-pannkakstårta-maj23

Pannkakstårta med jordgubbar och vaniljgrädde. Kalasets höjdarfika eller en potentiell midsommarattraktion. Välkommen in i köket!

Ett kanontips med Roy Fares signatur. Hur många pannkakstårtor har man gjort eller ätit som liknar en bastant version av Pisas lutande torn. Glöm det och här kommer tipset: Pannkakorna viks på mitten och sedan en gång till innan man lägger ihop fyra stycken till en perfekt cirkel som absolut håller formen, lager efter lager. Så bra!

Jag bredde sylt över varje pannkaka innan de veks för att få in smaken överallt och det blev kanon. Dessutom crème chantilly, smaksatt grädde helt enkel, och skurna jordgubbar mellan varje lager. Grädde och bär på toppen och tataa klart!

skogtillbord-pannkakstårta-maj23
Pannkakstårta på stabil grund. Bred sylt på pannkakorna och vik först på mitten och sedan en gång till.  Lägg en botten av fyra stycken, jordgubbar och vaniljgrädde på det innan det är dags för nästa omgång pannkakor. Jag körde på sammalagt tolv stycken till hungriga fyra personer.

Och i ärlighetens namn, vem gillar inte pannkakstårta?! Så varför krångla till det?

Den som vill kör på sitt vanliga pannkaksrecept. Jag använder Anna Bergenströms och har gjort i evigheter. Funkar alltid och det kommer här.

Pannkakstårta

4 personer

Pannkakor – Annas

4 ägg

4 dl mjölk

2 dl vetemjöl

½ tsk salt

2 msk smör

Vaniljgrädde – Crème Chantilly

Den som vill ha extra mycket grädde dubblar.

1 vaniljstång eller ½ tsk äkta vanilj

2 ½ dl vispgrädde

½ dl florsocker

Tillbehör

färska jordgubbar

jordgubbssylt

  1. Knäck och blanda äggen med hälften av mjölken.
  2. Vispa i mjöl och salt till en helt klumpfri smet. Vispa ner resten av mjölken.
  3. Smält smöret och rör ner det i smeten.
  4. Grädda 12 riktigt tunna pannkakor. Låt svalna.
  5. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna i en skål. Häll på grädde och florsocker. Vispa grädden fluffig.
  6. Skär jordgubbarna i skivor eller tunna klyftor.
  7. Bred jordgubbssylt på en pannkaka i taget och vik den på mitten och sedan en gång till. Lägg upp på fat 4 i taget så att de bildar en cirkel.
  8. En rejäl klick grädde på varje pannkaka tillsammans med färska jordgubbar. Sedan är det bara att bygga.
  9. Avsluta med ett rejält lager grädde och en hel drös jordgubbar.

Vill du isället skatta rabarbern inför pingstens efterrätt så har du det perfekta receptet vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Smörlen tomatsås till pastan
Grillsmör som passar allt