Ångbåtsbiff – sommarhusman

1 juli, 2022
skogtillbord-ångbåtsbiff-.juni22

Ångbåtsbiff – eller biff med lök. Samma sak, men här handlar det om var. Nu ger vi oss ut på glittrande fjärd. Välkommen ut på havet!

Ångbåtsbiff är skärgårdskänsla. På en bra krog senare på året blir den biff med lök, men nu vill jag associera till saltstänk, skriande måsar, klippor och god mat.

Det här är en rätt som kombinerar lyx med det allra enklaste. Biffen ska vara av allra bästa kvalitet. Gå all in och välj en marmorerad biff med en rejäl fettkappa kvar. Den ger smak och behåller köttet saftigt. Den som vill skär bort det feta på tallriken. Och tänk på att skära ett par snitt eller ett rutmönster i fettkappan innan biffen åker i pannan så förhindrar du att köttet kupar sig.

En överstekt ryggbiff blir torr och svårtuggad. Känner du dig osäker på när köttet är klart kan du testa innertemperaturen. Sätt spetsen av termometern mitt i biffen. Vid 57 grader är den mediumstekt. Ta genast från värmen och låt biffen vila några minuter innan det läggs på tallriken.

Jag har ofta hört att kött bara ska vändas en gång i stekpannan, men tro inte på det. Vänd gärna några gånger så blir ytan fin utan att du får en grå kant närmast under den. Och en fin stekyta är absolut bästa kryddan. Vill du läsa mer om det och om den så kallade maillardeffekten kolla inlägget för nördar här.

Rättens andra del är löken och det är faktiskt en konst att få den perfekt mjuk med en fin karamellisering. Den hemliga ingrediensen är tid. Medelvärme och 20 minuter skulle jag säga är ett vinnande koncept.

Och nu lagar vi mat.

Ångbåtsbiff

4 personer

 • 4 ryggbiffar av nöt
 • salt
 • svartpeppar

Brynt lök med sky

 • 4 gula lökar
 • salt
 • socker
 • ½ msk koncentrerad oxfond
 • 2 – 3 msk vatten
 • smör

Tillbehör

 • gräslök
 • persilja
 1. Skala och skiva löken tunt. Värm rapsolja i en panna på medelvärme. Lägg i lökskivorna och låt dem ligga tills de börjar ta färg utan att röra i pannan. Vänd löken salta lätt och fortsätt steka varsamt. Upprepa ett par gånger. Det ska ta tid att steka lök.
 2. Avsluta med att strö över en nypa socker, tillsammans med fond, vatten och en klick smör. Skaka pannan och ställ åt sidan.
 3. Salta och peppra biffarna. Stek till fin färg och var uppmärksam så att de inte får gå för länge och bli torra.
 4. Lägg biffarna på tallrikar och fördela lök och sky över dem. Strö gärna över fint skuren gräslök och persilja. Servera tillsammans med kokt färskpotatis. Saltgurka och en klick senap passar också fint.

Kanske passar dagen bättre för en fiskrätt? Strömming? I så fall kan jag tipsa om inlägget på en fantastiskt fin stekt variant vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Ängamat - nyskördad soppglädje
Kalla soppor för heta dagar