Ängamat – nyskördad soppglädje

4 juli, 2022
skogtillbord-ängamat-juni22

Ängamat – sommarsoppan som prisar trädgårdslandet. En vegetarisk skördehyllning. Välkommen in i köket!

De första små morötterna, den lilla broccoliknoppen och squashen som fortfarande kröns av sin gula blomma. De kunde få växa till sig, men känslan av att fylla en sopptallrik med de första späda primörerna från trädgårdslandet är ljuvlig. Njut av dem och slösa med gott samvete.

Min odlarerfarenhet har lärt mig att snart exploderar det. Skörden blir stor och vi hinner knappt äta ikapp. Vissa saker lagras och förädlas, men mitt största mål är att äta fritt och mycket så länge säsongen tillåter. Från jord till bord så fort det bara går.

Och idag blir det soppa, Ängamat. Sommarhusman med allt grönsaksbäddarna förmår bjuda på. Smakerna är milda, med en grund av höns- eller kycklingbuljong, grädde och äggula.

Ängamat – sommarsoppa

4 personer

 • 8 små färskpotatisar
 • 500 g blandade späda grönsaker. Välj bland dina favoritprimörer exempelvis morot, bönor, sockerärt, squash, purjolök, broccoli, sparris eller mangold
 • 8 dl hönsbuljong
 • 2 dl grädde
 • salt
 • peppar
 • muskotnöt
 • 4 äggulor
 • 2 msk persilja, fint hackad
 1. Koka potatisarna för sig i lättsaltat vatten. Ansa grönsakerna och skär dem i bitar.
 2. Koka upp buljongen tillsammans med grädden och lägg i grönsakerna efter koktid. De som ska koka lite längre som moroten ska i först.
 3. Smaka av med salt, peppar och en gnutta fint riven muskotnöt. När grönsakerna är färdiga tas kastrullen från plattan. Lägg i de förkokta potatisarna och rör i äggulorna en och en. Strö persilja över och servera genast.
 4. En variant är att låta gästerna reda soppan själva vid bordet. Fördela då den heta soppan i tallrikar och strö persilja över. Lägg en äggula i varje tallrik och låt gästerna själva vispa ut gulan med skeden i gräddbuljongen. Ät och njut av nyskördat.

Ängamat är en klassiker från vår egen husmansskatt. Andra länder har sina vardagssoppor på temat nyskördat. Vissa serveras iskalla som rödbetssoppan Chlodnik eller gurksoppan från Balkan. Följ länkarna och testa en het semesterdag. Allt gott! Hälsar Kat : )

Kycklingsallad med ost och nektarin - sommar, sommar
Ångbåtsbiff - sommarhusman