Kalla soppor för heta dagar

29 juni, 2022
skogtillbord-soppor-kalla-juni22

Kalla soppor – när temperaturen närmar sig 30 grader. Dag efter dag, samtidigt som årets första rödbetor och gurkor är skördeklara. Välkommen in i köket!

Kalla soppor finns inte på husmansmenyn. I alla fall inte hos oss, men den som är hemmastadd i Polen känner rödbetssoppan Chlodnik lika bra som sin farmor.

Ingredienserna är inga konstigheter: rödbetor, dill, gräslök, gurka, rädisor och lite annat. Det är idén om hur de ska användas som är annorlunda. Soppan serveras iskall, färgsparkande vacker. Och smaken! En helt ny dimension av alldeles vanliga välkända råvaror.

Jag tycker ni ska prova och receptet finns vid länken här.

Nästa förslag är gurksoppa. Isigt kall med smaker som gränsar till tzatziki. Den stora skillnaden är att i en soppa får gurkan mer utrymme att visa upp sig. Hemmaodlaren vet vad jag menar, men nu finns chans för alla att hitta dem i affär, i gårdsbutiker och torgstånd. Gurka som faktiskt smakar gurka.

Samma sak gäller här som för rödbetssoppan. Vanliga råvaror i ny kombination och vardagsmat bland annat på Balkanhalvön. Ni måste ge den en chans. Recept och tips finns i inlägget vid länken här.

Har du gott om rödbetor tycker jag du ska kika på receptet med råraka på betor som finns vid länken här. Och har gurkplantorna övermannat dig så finns några förslag på varierad användning i det här inlägget.

Allt gott i värmen! Hälsar Kat : )

Ångbåtsbiff - sommarhusman
Melonsallad till midsommar