Vitlöksgravad strömming – sommarfiskar

14 juni, 2023
Kategori:
skogtillbord-strömming-vitlöksgravad-juni23

Vitlöksgravad strömming – midsommarbordets måste. Dill gräslök och krämig sås till de mjälla, gravade små fiskfiléerna. Välkommen in i köket!

För sällan. Alldeles för sällan äter vi strömming och varje gång den står på bordet konstaterar vi just det. Så gott ju! Tänk den ljuvligt frasiga smörstekta! Recept har du här. Eller stekt inlagd som du hittar vid länken här.

Och så har vi den vitlöksgravade. Lite pilligt, men att dra skinnet av färska strömmingsfiléer är märkligt tillfredställande. Lite som att hacka en lök till perfektion, eller svinga en pannkaka i luften så att alla jublar. En sorts lättsamt mathantverk att gilla helt enkelt.

Hela processen tar lite tid. Strömmingen ska gravas i en saltlag 8 timmar innan den är klar att läggas i vitlöksröran och efter det ska den stå kallt ytterligare 12 timmar. Men lugn, den klarar sig själv. Du behöver inte vaka över den och tiden själva tillredningen tar handlar om minuter. Tidskrävande snabbmat alltså.

Ät den till midsommar eller närsomhelst under sommaren. Ångande het färskpotatis, rostat knäckebröd och god ost passar till.  Kanske en kall öl och varför inte en immig snaps!?

Vitlöksgravad strömming

4 personer

600 g strömmingsfilé

Gravningslag

½ l vatten

1 dl ättikssprit (12 %)

1 msk salt

Vitlöksröra

1 knippa dill

1 knippa gräslök

1 stor vitlöksklyfta

1 dl crème fraiche eller gräddfil

1 dl majonnäs

1 nypa torkad dragon

salt

peppar

Dra skinnet av strömmingsfiléerna. Blanda lagen, lägg ner fisken och ställ kallt 8 timmar. Låt sedan filéerna rinna av ordentligt i ett durkslag. Lägg dem eventuellt på ett hushållspapper för att bli av med all lag. De ändrar färg under gravningen och blir mycket ljusare. Helt i sin ordning alltså.

Skär dill och gräslök riktigt fint. Riv eller pressa vitlöken och blanda med crème fraiche, majonnäs och dragon.

Ställ i kyl ytterligare 12 timmar. Rör om ordentligt och smaka av med salt och peppar.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Dilldressing till potatissallad
Lättrökt laxsida - grillsommar