Laxpudding – från rest till fest

3 april, 2018
Kategori:
skogtillbord-laxpudding-april18

Laxpudding – vi gör festmat av resterna. Rätten som passar det som blev över från påskbordet helt perfekt. All sorts lax, dill, potatis och ett kanske några kvarglömda sparrisknoppar. Husman som kylskåpsrensare. Välkommen in i köket!

Ärligt talat så händer det faktiskt aldrig. Att jag medvetet plockar ihop en varukorg med en laxpudding i sikte. Det här är däremot en av rätterna jag ser fram mot efter större helger. De där mathelgerna som ofta lämnar en ensam laxrest i kylens innersta.

Laxen har definitivt ett liv efter påsk. Och när det kommer till laxpudding så funkar det fint att blanda. Kallrökt, gravad eller rimmad alla blir lika bra, ensamma eller ihop i en blandning. Någon gång har jag skivat upp en bit kvarlämnad färsk lax supertunt och saltat ett par timmar. Gick jättebra det också.

Kokt överbliven potatis, japp det funkar. Annars får man koka ny. Dill ska med i riklig mängd och lök. Gul lök, purjo, gräs- eller salladslök. Ta det som finns.

skogtillbord-laxpudding-april18
Laxpudding är en av de klassiska husmansrätterna som alltför sällan dyker upp som förstahandsval när vi pratar middag. Synd, så himla gott och verkligen enkelt.
skogtillbord-laxpudding-april18
laxpudding kräver inte så mycket av sin matlagare. Det handlar om att sätt på ugnen och varva ingredienser i en form. Lätt som en plätt.

Det här är ingen avancerad matlagning. Det handlar om att varva ingredienserna i en ugnsfast form. Gärna en med avtagbar kant, men obs den måste hålla tätt. Misstänker du läckage är det bättre att ta en hel form.

En sak är viktig. Tryck inte till ingredienserna när du varvat dem. Vi vill inte ha en stabbig pudding utan en lättsam trevligt, vårig sak.

In och leta i kylen alltså och såhär går det till:

Laxpudding

4 pers

 • 800 g (eller lite mer) kokt potatis
 • 1 liten gul lök eller motsvarande mängd annan lök
 • 1 knippa dill
 • 400 g lax, kallrökt, gravad eller/och rimmad
 • 3 ägg
 • 3 dl grädde
 • 1 dl mjölk
 • ett par smörklickar
 • lite salt
 • peppar

Tillbehör

 • Sparris
 • Spenat

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Skiva den kokta potatisen tunt. Finhacka löken. Skär dillen fint.
 2. Smöra en form, gärna en med löstagbar kant. Alternativet är att klämma fast ett bakplåtspapper i botten. Det fastnar inte och det blir tätt så att inte äggstanningen rinner iväg. Är du osäker på om formen läcker så ta en vanlig, hel form.
 3. Sedan är det bara att varva: potatis, lök, dill, lax, potatis, lök, dill lax och så ett potatisvarv överst. Lite peppar mellan varven också och eventuellt en gnutta salt, men tänk på att laxen är salt i sig. Spara lite av laxen att lägga ovanpå när gräddningen är klar om du vill.
 4. Vispa lätt ihop äggen med grädde och mjölk. Häll blandningen i formen och ställ in i ugnen. Grädda i en timme. Håll koll på ytan så att den behåller en fin färg.
 5. Ta ut och låt svalna något. Ät som den är eller lägg på laxskivor. Många recept säger att laxpuddingen ska serveras med skirat smör, men jag tycker att det känns väl smörigt. Jag serverade istället med smörstekt sparris och spenat.

Vill du istället göra en varm macka med dina påskrester som huvudtema så kan du kika på inlägget här. Och vill du fortsätta festa rejält så kan det bli en smörgåsbakelse på resterna. Recept på den hittar du här.

Allt gott hälsar Kat : )

Odla morötter för variation på tallriken
Påskbordet - gott och blandat