Nordisk vintersallad – oxveckornas tröst
Mitt i vintern, råvarornas istid. Lite glåmigt och energifattigt, men inte överallt. Än spritter livet i förra årets skörd. Vi gör en färgsprakande nordisk vintersallad med betor, äpplen och kål. Välkommen in i köket!
Allvarligt talat. Nu behöver vi hjälp på traven. En soltimma. Ett par vänliga ord. En bunt tulpaner. Eller något ätbart som levererar i färg, smak och nyttiga grejer. Det får bli sallad. Glöm bleka tomater och vattnig gurka. Säg adjö till isbergssalladen för det här är något helt annat.
Jag tänkte nordiskt, en sallad där det mesta är odlat här i krokarna och som vanligt så är konceptet sallad tillåtande. Man stoppar i lite av varje, men det finns några knep som lyfter trist till underbar. Och de kommer här:
Vintersallad – bästa tipsen
- Jag brukar ugnsrosta en del av salladsingredienserna, betor, morötter, lök, kål eller annat. Smaken blir mer koncentrerad och konsistensen bryter mot det färska krispiga.
- Någon form av kokta frön eller gryn är alltid bra att pytsa i. Här blir det quinoa, men man kan tänka råris, matvete eller bovete. Det finns mycket att välja på.
- Baljväxter! Alla sorters linser eller kokta bönor är perfekt.
- Bröd är gott i. Grova smulor kan stekas för att bli knapriga. Eller satsa på krutonger som precis som smulorna kan göras på olika sorters bröd.
- Något färskt bladigt måste med. Finhackade örter, spenat, machesallat, grönkål eller varför inte finstrimlad rödkål.
- Ost ger en bra brytning. Smulad, tärnad eller grovt riven. Alla sorter funkar.
- Något fruktigt som tillför lite sötma och väcker smaklökarna. Äpple, päron eller rostade vindruvor är finfint.
- Färska eller rostade frön eller nötter. Knaprigt och gott.
- En smakrik dressing eller röra kommer att sätta pricken och se där nu har du en sallad som är allt man kan önska.
Här kommer recept på en vintrig, värmande, mättande sallad som kickar igång den allra vintertröttaste. Väl bekomme!
Färgsprakande nordisk vintersallad
4 personer
Ugnsrost
- 300 g rödbetor, i klyftor
- 2 små äpplen, i klyftor
- rapsolja
- salt
Övriga ingredienser
- 2 ½ dl röd quinoa, kokt
- 200 g rödkål finstrimlad
- 75 g (3 blad) grönkål, repad, grovhackad
- 2 skivor mörkt bröd, smulade, pannrostade
- 1 knippa dill finhackad
- 1 ask krasse, klippt
- 100 g krämig getost i bitar
- Sätt ugnen på 200 grader. Vänd rödbets- och äppelklyftor var för sig i olja. Lägg betorna i en form, salta lätt och sätt in i ugnen. Rosta tjugo minuter innan äppelklyftorna läggs i formen. Låt stå ytterligare tio minuter tills allt fått fin färg. Ta ut och ställ att svalna.
- Blanda varsamt betorna med övriga ingredienser. Fördela nötdressingen över. Servera salladen som ensamrätt eller tillsammans med god stekt korv.
Nöt- och senapsdressing
- 1 dl rapsolja
- 2 msk äppelcidervinäger
- ¾ dl grovt hackade hasselnötter
- 1 schalottenlök, finhackad
- 1 msk grov senap, gärna fransk
- 2 tsk honung
- salt
- Blanda olja, vinäger, nöthack, lök, senap och honung. Smaka av med salt.
Vill du prova en variant med olika sorters rostad kål, apelsin, linser och rostade vindruvor så kan du kika vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )
1 kommentarer