Ost- och citrondoftande potatismos
Ost- och citrondoftande potatismos – till fisk eller varför inte till falukorven!? Vi är fortfarande inne i vinterpotatisens paradis. Och rätt behandlad blir den ett vårtecken. Välkommen in i köket!
Potatis är verkligen mer än en sak. Snart känner den våren i sig och slänger ut groddar i potatislådan. Just nu har vi den perfekta moskällan i kylen. En egenskap som försvinner med den färska under våren. Så låt oss passa på.
”Vad blir det till middag?” – den eviga frågan, särskilt med ugnar i huset. Jag brukade få svaret ”Mat och potatis”, som om potatisen var en självklar, men lite trist del av alla måltider. Den tiden är förbi.
Jag väljer noga bland sorterna. Bland olika smaker och egenskaper. Och till mos är mandelpotatis favoriten. Lite trixig eftersom den lätt kokar sönder, men den som håller koll kan pricka tiden för exakt genomkokt utan sprickor.
Moset blir lent och krämigt. Inget snålande med grädde och en rejäl klick smör på slutet. Till det en näve lagrad ost, citroncest, riktigt fint skuren gräslök och krasse. Och såhär går det till:
Ost- och citrondoftande potatismos
4 – 5 personer
- 1 kg mandelpotatis
- 1 ½ dl grädde
- 1 dl mjölk
- 75 g smör i kuber
- 1 ½ dl riven ost, gärna Västerbottensost
- ½ citron, rivet skal + 1 – 2 msk pressad saft
- salt
- svartpeppar
- 1 knippa gräslök
- smörgåskrasse
- Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Lugnt och fint, inget stormkok. Kolla med jämna mellanrum så att den inte kokar sönder.
- Värm grädde och mjölk. Häll av potatisen. Späd med gräddmjölken samtidigt som du vispar med elvisp. När moset är lent ska smöret i. Fortsätt vispa helt kort tills det smält.
- Rör i osten och hälften av citroncesten. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Strö resten av cesten ovanpå tillsammans med gräslök och smörgåskrasse.
Vinterpotatis har många smakkamrater och vill du testa en lite tuffare variant så finns ett stomp med senap och pepparrot vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer