Ostkräm – helt gudomlig!

16 februari, 2018
Kategori:
skogtillbord-ostkräm-feb18

Ostkräm eller en lyxig ostklick…jag vet inte vad jag ska kalla den, annat än alldeles, alldeles underbar. Jag lovar, den är inte som något annat, ni måste helt enkelt se själva. Välkommen in i köket!

Det finns recept som står i en klass för sig och det här tillhör definitivt den gruppen. Alldeles ovanligt bra! Resultatet är en ostkräm med fantastisk struktur och gudomlig smak. En smak som du har möjlighet att påverka själv.

Receptet är enkelt och en av ingredienserna är ost. Osten sätter prägel och du kan välja en som passar dig eller synkar rätten den ska serveras till. Jag har provat med parmesan, med västerbottensost och med cheddar. Lika bra varje gång och ostens karaktär finns tydligt kvar hela vägen till tallriken.

Vi har ofta serverat den delikata, silkeslena lilla krämen..klicken, till lättkokta grönsaker. Till färsk potatis, till rödbetor och till sparris. Någongång på ägghalvor tillsammans med gräslök och dill och ibland på mycket tunt skivat riktigt fint kött.

Den passar till stekt abborrefilé med massor av dill, eller varför inte till en grillad brödbit med skivade tomater, bacon och basilika.  Den är helt enkelt bra till mycket. Ni kan säkert hitta fler möjligheter.

Här har ni receptet. Vårda det väl. Det här är verkligen en pärla!

Ostkräm – helt gudomlig!

  • 100 g västerbottensost, eller annan god smakrik sort
  • 1 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 2- 2 ½ dl rapsolja

Gör såhär

  1. Riv osten fint. Koka upp grädden. Ta kastrullen från plattan och rör genast i osten så att den smälter helt. Låt blandningen svalna.
  2. Lägg två äggulor och ostblandningen i behållaren till en stavmixer.  Kör igång mixern och häll sakta i oljan. Krämen blir tjock, blank och alldeles sagolikt god.

 

Gillar du ost så ta chansen att besöka årets ostfestival. Från och med idag fredag 16/2 till och med söndag 18/2 fylls Münchenbryggeriet i Stockholm av ostmästare och festivalstämning. Ta chansen att smaka riktigt fina ostar, att dofta, samtala och hitta nya favoriter på årets ostfestival. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vegetarisk biff - jakten på den bästa
Underverk med en näve riven ost