Vegetarisk biff – jakten på den bästa

19 februari, 2018
skogtillbord-vegobiff- feb18

Jakten pågår ständigt. Den perfekta vegetariska biffen eller vegoburgaren är ett hett byte. Rätten som passar alla. Strikt vego eller inte. Den ska vara snabb att göra, utan många, krångliga ingredienser och gärna lätt att variera. Välkommen in i köket!

Vi är en stor familj. Fem ungar varav en del fortfarande bor hemma och andra flyttar lite bort och hem igen beroende på uppdrag runt om i världen. Och så är det förstås de där två små pytteungarna och deras pappa. Ja, kort sagt, mycket mat blir det. Trevligt och lite trixigt eftersom en vi är en blandning av vegetarianer och köttätare.

Jag är kraftfullt emot idén att laga flera olika rätter till samma måltid och därför gäller det att hitta varianter som alla är nöjda och glada med. Vegetarisk biff eller vegoburgare är klockrent. Alla jublar.

skogtillbord-vegobiff- feb18
Vi är rätt många härhemma varav minst minst två, ibland tre, är heltidsvegetarianer. Enkel mat som passar alla landar inte så sällan i en vegetarisk biff och nu har jag hittat en som enkelt kan varieras.
skogtillbord-vegobiff-feb1
Vegetarisk biff kan serveras på många sätt och den här varianten är en av favoriterna. Varma pitabröd, skivad avokado, tunt skivad lök och gröna grejer, sallat, groddar och skott. En klick majonnäs på det och kanske en sked ajvar relish. Enkelt och så uppskattat av alla, vego eller inte.

Särskilt bra är det när vem som helst kan hugga in och fixa middagen. Ett snabbt och inte alltför avancerat recept helt enkelt och det här är ett av dem. Det funkar att delegera till vilken matlagare som helst.

Såhär är tanken: Det finns en grund med några få ingredienser som ger biffen struktur och som binder ihop. Till den adderar man en rotfrukt eller en grönsak i en given mängd och voilà, saken är biff.

Och såhär går det till:

Vegetarisk biff – vegoburgare

8 stycken

Grundingredienser

 • 200 g fetaost, eller halloumi
 • 1 gul lök
 • 1 stor vitlöksklyfta
 • 3 dl havregryn
 • 2 ägg
 • 1 msk olivolja
 • svartpeppar
 • salt, men bara lite eftersom osten är salt

Tillägg

 • 425 g rödbeta, eller morot eller halvfryst broccoli
 • kryddor, exempelvis timjan, chili, rosmarin el. basilika

Gör såhär

 1. Riv osten på rivjärnets grova sida. Gör samma sak med löken, riv den gula grovt och vitlöken fint.
 2. Lägg ost och lök i en skål tillsammans med havregryn, ägg och olja. Dra några varv med pepparkvarnen över skålen.
 3. Vill du ha rödbetor eller morot så ska de skalas och rivas grovt. Faller valet på broccoli så brukar jag lägga den halvtinad i mixern och köra den till grova smulor, inte för mycket.
 4. Blanda din grönsak med övriga ingredienser. Välj eventuellt en krydda, exempelvis lite chili till morötter, timjan eller rosmarin till rödbetor. Kryddvalet kan varieras efter egen smak.
 5. Hetta upp olja i en stekpanna. Forma biffar och stek på medelvärme till fin färg på båda sidorna. Sänk värmen och låt den bli riktigt varma rakt genom.
 6. Servera exempelvis i pitabröd med skivad avokado, tunt skuren rödlök, sallat, skott av något slag, lite majonnäs och en klick ajvar relish.

 

Oftast är det inga problem att forma fina biffar som håller ihop, men eftersom vätskemängden kan variera lite i grönsakerna så kan man någon enstaka gång behöva sikta över och blanda ner 1 matsked maizena som förstärkning.

Vegetarisk biff kommer bli ett återkommande tema här. Jag vill ha en hel rad riktigt bra recept för schysta vegomiddag som går hem hos alla. Allt gott! Hälsar Kat : )

Edamame - en skön, grön röra
Ostkräm - helt gudomlig!