Edamame – en skön, grön röra

21 februari, 2018
skogtillbord-edamane-feb18

Edamame, för inte så länge sedan hade vi ingen aning, men nu vet alla. Det är ju den där nya gröna bönan som dyker upp överallt, inte sant? Just precis, men ny? Nä, det är ju helt enkelt en färsk sojaböna. Låt oss kika närmare. Välkommen in i köket!

De är vackert och illande knallgröna. Smaken är nötigt ärtig. De har inte ärtans sötma, men är milda och verkligen mycket goda. Många äter dem som snacks. Kokta eller rostade med chili och salt.

De finns att köpa frysta med eller utan skidan och det är ett trivsamt pill för att få ut de små bönorna. För att inte tala om hur gott det gör för välmåendet jämfört med chipsdipandet.

En viktig bönkunskap är att många sorter är lätt giftiga om man äter dem helt råa. De edamamebönor som vi kan köpa frysta är förvällda och då är det okej att äta dem direkt.

Mitt förhållande till edamamebönan är inte kopplat till mys och soffhörnor. Jag använder den ofta ungefär som ärtor och gärna i blandningar. I woken, till fried rice, eller i en pastarätt. Men nu har jag hittat ett nytt kanonrecept.

skogtillbord-edamane-feb18
Edamame = färska, gröna sojabönor. Milt nötiga i smaken och alldeles underbara att mixa ihop till en grön röra.

Känner ni till bloggen Food Pharmacy? Två tjejer som bloggar om mat med fokus på hälsa och tarmbakterier. Det låter kanske sådär, men jag lovar trevlig läsning, många skratt och massor av riktigt bra recept för den som letar sig dit. Allt i en seriös förpackning. De vet vad de snackar om.

Det finns ett par böcker utgivna i deras namn och dagens recept kommer från ”Food pharmacy, kokboken”. Det serveras där med kommentaren som gör att man måste testa: ”Kan eventuellt vara vårt favoritrecept i hela boken.”

Inget att fundera över. Bara att göra! Receptet är inte exakt som deras men nästan.

Edamame – en grön röra

  • 250 g tinade edamamebönor
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk olivolja
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • salt
  • svartpeppar

Gör såhär

  1. Lägg bönor, basilika och olja i en mixer. Kör till en röra. Riv i vitlöken, mixa hastigt i den och smaka av med salt och peppar.

Ät på små rostade brödbitar, på fröknäcke eller varför inte lägga en rejäl klick på en vegetarisk biff eller burgare! Recept hittar du vid länken här.

Är du en odlare så kan det vara kul att testa att så några rader sojabönor. Det pratas mycket om import och tveksam sojaodling utomlands så varför inte prova härhemma. Det finns frö att köpa, ursprungligen utvecklat av ett litet fröföretag i Fiskeby utanför Norrköping och det borgar ju för att de pallar klimatet.

Jag har en påse frö på lut härhemma, men det gäller att hålla i sig och inte så för tidigt för bönor kräver jordvärme så de ska inte i jorden förrän tidigast i Maj. Så det så. Allt gott! Hälsar Kat : )

Daniel Berlin - Stjärnprisad mästare
Vegetarisk biff - jakten på den bästa