Underverk med en näve riven ost

15 februari, 2018
Kategori:
skogtillbord-ost-feb18

En enda näve riven ost kan förändra allt. Den blir kryddan som framhäver råvaran samtidigt som den fortfarande är helt och hållet sig själv. Varje ost har sin personlighet och tillförs den maten riven finns den unika karaktären kvar. Välkommen in i köket!

Ost kan göra underverk i maten på så många sätt. Här plussar jag för det allra enklaste, en riven näve.

Där har ni ett av de där tricken som innebär minimal köksinsats med stor utdelning. Den där näven är ofta räddaren som förvandlar en trivial måltid till superb. Låt mig ge några exempel.

skogtillbord-ost-feb18
En näve riven ost är ibland allt som behövs för att förändra en enkel måltid till en gourmeträtt.
skogtillbord-ost-feb18
Ugnsrostade grönsaker är vinterhalvårets stora favorit härhemma. Gott nog i ensamt majestät, men alldeles underbart med en näve riven ost på toppen precis innan servering.

En näve riven ost – perfekt till

  1. Omeletten som kan kännas lite ensam där på tallriken får en helt ny dimension om den serveras het, absolut nygjord i sällskap av en driva god ost.
  2. Det vardagliga potatismoset blir en helt ny rätt när du rör i osten.
  3. Och allt det ugnsrostade! Rotsakerna, potatisen, tänk vilken uppgradering när du river över ett lager av din nyupptäckta ostfavorit. Testa också gärna mitt recept på ugnsrostad minipumpa. Ett lyckat misstag.
  4. I pastan! Behöver jag säga mer? Och i risotton, självklart! Jag gjorde en häromdagen med spenat, smör och Västerbottensost. Jösses, va gott!
  5. Gnocchi är en given vän till den rivna osten.
  6. Testa också att riva ost över kokta grönsaker som genast känns piggare. Ost och broccoli! Ost och gröna bönor! Ost och spenat! Ost och sparris! Och så vidare.
  7. Salladen kan bli betydligt roligare med riven eller tunt flagad ost på toppen. Prova exempelvis till en enkel variant med hyvlad fänkål, äpple, spenat och dill.

Ost är verkligen en viktig ingrediens både för smak och konsistens i mängder av rätter. Vill du testa några av mina favoriter på det allra, allra enklaste temat ”en näve riven ost” så finns till exempelvis recept på en superenkel ugnsbakad pumpa i inlägget här. Recept med mer ugnsrostat att kröna med ostriv finns här.

Recept på gnocchi hittar du vid blå länken här. En klassisk pastarätt, aglio e olio, finns här och är du sugen på ett riktigt gott potatismos med ost kan du klicka dig in på länken här. Allt gott!

Hälsar Kat : )

Ostkräm - helt gudomlig!
Ärtskott - så odlar du på fönsterbrädan