Ostomelett – äggperfektion

4 april, 2022
skogtillbord-ostomelett-april

Ostomelett – när den är som bäst, på franskt manér. Perfekt krämig med enkla tillbehör. En rätt att göra på en knapp minut, om och om igen. Välkommen in i köket!

Hör här, den franska kokkonstens kommunikatör nummer ett, Julia Child – ”En fransk omelett är en jämn, mjukt rundad, ljust gyllenbrynt oval vars inre är mjukt och krämigt.”

Och sedan fortsätter beskrivningen sida upp och sida ner. Ägg är en vördad råvara i Frankrike och metoden att tillaga en omelett är något, man enligt Julia, helst ska lära sig av en expert.

Utan att utnämna mig själv kommer här en sorts ödmjuk introduktion i omelettkonsten.

Ostomelett – några knep

  • Först har vi pannan som ska vara av en typ där ingenting fastnar. En panna du känner och litar blint på.
  • Läs receptet noga innan du startar. Det här är en av de snabbaste rätterna du kan göra och det finns ingen tid att bläddra i kokboken under tiden.
  • Gör portionsomeletter på 2 – 3 ägg. Fler ägg i pannan är svårare eftersom tillagningen blir ojämn. Risken är att den får en alltför brynt yta med en otillagad mitt.
  • Tillsätt ingen vätska. Äggen ska vispas med gaffel tillsammans med lite salt och peppar.
  • Med rätt, relativt hög, värme i pannan tar tillagningen inte mer än 30 sekunder.
  • Osten ska strös över omelettsmeten så fort den börjar stelna, redan efter några sekunder.
  • Servera omedelbart. En omelett som får vänta ens en liten stund blir seg.

Ostomelett

1 person

  • 2 – 3 ägg
  • salt
  • peppar
  • 1 dl riven lagrad ost

Tillbehör

  • 1 – 2 skivor bacon, fint strimlade, knaperstekta
  • 1 skiva vit bröd skuren till krutonger, smörstekta
  • något grönt, fint skuren gräslök eller krasse
  1. Vispa upp äggen med en nypa salt och lite peppar.
  2. Hetta upp pannan med en generös klick smör. Så fort smöret bubblat klart utan att brännas ska äggsmeten i. Och nu går det fort. Håll pannskaftet i vänster hand och ”knyck” pannan fram och tillbaka medan du rör med den flata sidan av en gaffel i pannans botten.
  3. Redan efter några sekunder ska osten på. Vinkla sedan pannan så att omeletten rullan ner mot pannans kant. Rulla upp den ljusa, krämiga omeletten på tallriken. Strö genast över krutonger, bacon och det gröna. Spring in till bordet och ät under andakt. Detta är en delikatess!

Ägg är verkligen en råvara att älska. Jag vet inget annat som livsmedel som kan förvandla sig till så mycket. Salt eller sött. Ett ägg kan allt. Vill du kika på en äggvariant så finns det en gudomlig äggröra vid länken här.

Och till dig som vill lära känna underbara Julia Child kan jag rekommendera hennes kända kokbok ”Det goda franska köket”. Eller varför inte leta upp filmen om henne med Meryl Streep i huvudrollen ”Julia och Julia”. Allt gott! Hälsar Kat : )

Bacon som krydda
Våffeltider - inte bara för sylt