Våffeltider – inte bara för sylt

1 april, 2022
skogtillbord-våffeltider-mars22

Våffeltider – för ni har väl inte redan ställt undan våffeljärnet? Vad sägs om en riktigt frasig våffla med löjrom, finhackad lök och crème fraiche!? Välkommen in i köket!

Frasvåfflor – jag kör på ett recept utan ägg och med vispad grädde i smeten. Med ett hett våffeljärn blir våfflorna lätta, porösa och mycket frasiga. Smeten är betydligt tjockare än våffelsmet brukar vara, men resultatet…helt perfekt.

Mitt recept innehåller varken socker eller vaniljpulver så det passar lika bra till söta som till salta rätter. En våffla är ju egentligen ingenting annat än en frasig brödvariant så varför begränsa sig till bara sylt och grädde? Min favorit bland de salta våfflorna är en löjromsvariant. Annan rom funkar förstås också.

Jag hackar schalottenlök mycket fint, skär gräs- eller salladslök i ytterst tunna ringar och lägger på ett våffelhjärta tillsammans med löjrom och en liten klick crème fraiche. Snabbt, enkelt och verkligen så gott. Ett perfekt plock före en bättre middag. Kanske redan idag : )

Våffeltider – ett recept som passar både sött och salt

8 stycken

 • 50 g smör
 • 3 dl vispgrädde
 • 3 dl vetemjöl, inte special
 • 1 tsk bakpulver
 • en nypa salt
 • 2 dl kallt vatten
 1. Sätt på våffeljärnet som ska bli riktigt varmt. Smält smöret och ställ det att svalna.
 2. Vispa grädden och ställ den åt sidan.
 3. Sikta ner vetemjölet i en skål tillsammans med bakpulver och en nypa salt. Häll på kallt vatten och det avsvalnade smöret. Rör snabbt ihop till en jämn tjock smet. Överarbeta inte smeten då utvecklas gluten som gör våfflorna sega.
 4. Vänd ner grädden i smeten som kommer vara mycket tjockare än våffelsmet brukar vara.
 5. Pensla det heta våffeljärnet med en aning rapsolja och grädda våfflorna.

Vill du prova en söt variant på sylt till våfflorna så har jag ett recept på jordgubbskompott vid länken här. Perfekt om du har frysta jordgubbar kvar från förra årets skörd. Allt gott! Hälsar Kat : )

Ostomelett - äggperfektion
Lättrimmad ishavstorsk med spenatkräm