Bacon som krydda

6 april, 2022
skogtillbord-baconkrydda-april22

Bacon som krydda – ett fint knaprigt strössel med mild sälta och lätt rökig ton. Lyfter en rad rätter till helt nya höjder. Välkommen in i köket!

Bacon är rimmat och rökt sidfläsk, mycket tunt skivat. Samma sak som rökt sidfläsk fast det kommer i hel bit. Gamla konserveringsmetoder som vi tagit till våra hjärtan för den fina smakens skull.

Och jag håller med, men där finns ett ”men”. Uppriktigt sagt så kan hela skivor bacon bli lite för mycket. Ibland lite sladdriga, där det feta tar över. Jag föredrar att göra dem till ett strössel. Då har du den fina smaken och knapret i små doser. Baconströssel kräver inte flera skivor per person, en räcker.

Tillagningen är enkel. Stek till fin färg och aningen längre än du brukar. Det ska bli knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper och hacka sedan fint.

Nu har du en smaksättare som passar mycket. Prova att strö över en omelett, en äggmacka eller över salladen. Toppa en gryta eller testa till fisk. Torsk och bacon, så gott! Bacon och ost är en ypperlig kombo. Eller bacon och rotsaker, rödbetor, morötter, lök.

Smakkamrater saknas verkligen inte. En variant är att tärna rökt sidfläsk mycket fint och steka tärningarna. Rimmat fläsk fungerar också.

Kika gärna på några inlägg där bacon- eller fläsktrössel finns med. Morötter och baconströssel har du vid länken här. Rimmad torsk med spenatkräm i inlägget här. En macka med pocherat ägg ligger här, men nu till en favorit som platsar fint påskbordet.

Lök och sparris med fläsk eller bacon

6 – 8 personer

  • 2 knippor gul lök
  • 2 knippor sparris
  • 30 g smör
  • 150 g rökt fläsk i bit
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull Lägg i lökarna och koka de halvmjuka i tre minuter. Låt sparrisen gå med i koket den sista minuten.
  2. Smält smöret. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och vänd runt dem i smöret. Större lökar kan delas i halvor eller klyftor. Ställ in i ugnen några minuter tills löken fått fin färg.
  3. Tärna fläsket riktigt fint. Stek knaprigt. Lägg upp grönsakerna på fat och strössla fläsket över. Har du lökblast kvar skär den i fina ringar och toppa med dem.

Fatet passar på en buffé och är perfekt till grillat. Allt gott! Hälsar Kat : )

Påsklamm i gott sällskap
Ostomelett - äggperfektion